Pruga uzanog kolosjeka Sarajevo-Mostar

Sve vezano za pruge uskog koloseka u Bosni i Hercegovini
Odgovori
Igor Legaz
Direktor železnice
Pridružio se: 17 Maj 2018, 17:01
Kontakt:

Re: Pruga uzanog kolosjeka Sarajevo-Mostar

Post od Igor Legaz »

ekrem napisao:
Mislim da se radi o djelu cirine pruge u području niže brane he Jablanica.Po izlasku iz stanice Jablanica prema Mostaru Ćiro bi nakon nekih tristo-cetiristo metara prelazio na lijevu obalu Neretve(preko mosta poznatog iz 1943. i bitke za ranjenike)a cesta je ostajala na desnoj strani.U Aleksin-hanu preko mostova(željezničkog i cestovnog) željeznica prelazi na desnu stranu a cesta na lijevu (mislim na obale Neretve)i tako do Mostara.Na ovoj slici vidljivo je da iznad željeznice ide cesta,a tako je i bilo u području koje spominjem na početku ovog komentara.

Možemo li "proanalizirat" ove 2 (ranije postavljene) fotografije i uskladit ih s (ranije postavljenom) kartom?

Most, na drugoj fotografiji, bi mogao biti prvi most preko Neretve, nizvodno od Jablaničke brane. Mislim da, lokomotiva vuče vagone, vozeći unatrag.

Da li je, po tom mostu bio postavljen industrijski kolosijek prema kamenolomu granica?

Kad je mogla bit snimljena prva fotografija?

Ako su obje slike između Rame i Jablanice, onda su obje slike mogle nastati nakon puštanja tunela Jablanica - Paprasko u željeznički promet.

Dalje, slijepi kolosijek, od Jablanice do brane, da li se (osim kao industrijski) koristio i za putnički promet početkom šezdesetih?
Prikačeni fajlovi
Neretva1.jpg
Neretva1.jpg (142.05 KiB) Pogledano 2072 puta
Jablanica.jpg
Jablanica.jpg (170.25 KiB) Pogledano 2072 puta
IMG-8179d7bcdcf7-V.jpg
IMG-8179d7bcdcf7-V.jpg (234 KiB) Pogledano 2072 puta

ekrem
Desetar pruge
Pridružio se: 17 Dec 2014, 10:37
Kontakt:

Post od ekrem »

Obje slike su vjerovatno nastale početkom šezdesetih godina.
Slijepi kolosijek je išao do Bukovog poda,i jedno vrijeme je korišten za transport granita do Jablanice.Nije korišten za putnički saobraćaj.
Most u Bukovom podu služio je za transport granita iz majdana na lijevoj strani Neretve.
Lokomotive koje su se nalazile u stanici Jablanica,a služile su često kao "potisak" na izlazu iz Jablanice u području Dobrinja,na tom su području izbacivali ostatke izgorenog uglja("leša" kako su to govorili željezničari).
Ne postoji tunel za željeznički saobraćaj Jablanica-Paprasko,jer Paprasko nema doticaja sa željeznicom.
Tunel prvi od Jablanice prema Sarajevu u vrijeme "Ćire" a i danas je u upotrebi izlazi pred područjem koje se zove Crnaje i ubrzo dolazimo u stanicu Ostrožac.

Igor Legaz
Direktor železnice
Kontakt:

Post od Igor Legaz »

1.."Slijepi kolosijek je išao do Bukovog poda, i jedno vrijeme je korišten za transport granita do Jablanice."

Da li je postojao kolosijek "D" na lokaciji "Bukov pod", za manevar lokomotive, ili je, možda, lokomotiva, uz desnu obalu Neretve (od Jablanice do Bukovog poda) gurala vagone, a na povratku ih je povlačila vožnjom unatrag?

2. "Nije korišten za putnički saobraćaj."
Tako sam i mislio, jer i kad nije bilo brane, između stanice Rama i stanice Jablanica, nije bilo neke treće stanice.

3.."Most u Bukovom podu služio je za transport granita iz majdana na lijevoj strani Neretve."

Znam svrhu mosta, nego sam pitao da li je (bar neko vrijeme) postojala rudnička željeznica, kojom su granit prevozili preko tog mosta, na desnu obalu Neretve, radi pretovara.

......

Ono "Paprasko" sam napisao vođen natpisom naziva mjesta kod cestovnog tunela, te onim što sam vidio na detalju karte. Vidim Poprasko, ne vidim Ostrožac na detalju karte, a i nije bitno. Ostale toponime ne znam.

Eventualnu lokaciju "Bukov pod" ću provjeriti kad budem sljedeći put vizio za Jajce, ali valja znati da ima tamo "dobar komad puta" gdje nema mjesta za parkirat.

železocestnik
Direktor železnice
Pridružio se: 03 Jul 2016, 13:07
Kontakt:

Post od železocestnik »

Pozdravljeni,

kad pričamo sada o ovom djelu pruge, dobro je imati pregled trase 1954. godine u cjelini.

Vidimo i gde je Aleksin Han...

Slika

Slika

Još jedna, do sad najbolja fotografija: Aleksin Han

Slika

Sve tri stavio Milan_S na forumu zeljeznice.net

pozdrav
Darko

Igor Legaz
Direktor železnice
Kontakt:

Post od Igor Legaz »

Tek danas sam saznao, da je željezni most iz
XIX. st., između hotela Neretva i hotela Bristol, u Mostaru, bio predviđen da bude željeznički most u Jablanici, ali da je, zbog nevjerojatne greške u mjerenju, umjesto u Jablanici, završio u Mostaru!
Prikačeni fajlovi
Hotel.Neretva.1900.jpg
Hotel.Neretva.1900.jpg (173.38 KiB) Pogledano 2268 puta
12.36.jpg
12.36.jpg (162.21 KiB) Pogledano 2268 puta

železocestnik
Direktor železnice
Kontakt:

Post od železocestnik »

Za Igor Legaz:

sa ovim mostom u Mostaru i Jablanici nije sve čisto.

Da li postoji u tekstu koji citati, odakle podaci ?

Ja mislim, da je neko pobrkao podatke.

Za most u Mostaru (pored hotela) stvarno je bio naručen nacrt u Mančesteru godine 1873, ali sa narudžbom se je čekalo i nikad nije bio porućen iz Engleske.

(gledaj: Arhiv Hercegovačko-neretvanskoga kantona , Tehnički odjeljak , K6, order No. 58: Road Bridge (30 met. span 98‘6‘‘ span and 20‘0‘‘ C. to Co F Girder to carry 80 lbs. per square foot Limited Ironworks Manchester Cop. and Coll, by Kelner, m.p.; Reconstruction plans from 1887: Biro Straßen und Brückenbaudepartment– Strassen Brücke Narenta in Mostar (Franz Josef Brücke), Sarajevo im Dezember 1887; u članku: Sanja Zadro: Architecture of Historicism and Art Nouveau in Mostar).

Isto jako sumnjam, da bi most za Jablanicu ne bi valjao i bio u redu za Mostar (proračun, širina...). Još manje vjerujem, da je bio za Jablanicu poručen u Engleskoj.

Sve je moguće...ali ja ne vjerujem bez dokaza.

Hotel Narenta/Neretva pored mosta...

Slika

pozdrav
Darko

Igor Legaz
Direktor železnice
Kontakt:

Post od Igor Legaz »

Rekoh, danas sam prvi put pročitao tu informaciju o željeznom mostu u Šeheru i proslijedio je na forum.

Sad, kad sam tražio koji je to bio link, naletio sam na jedan sličan

http://www.most.ba/02122/055.htm

Evo 2 fotografije tog mosta, ali tako da je pogled prema Cernici (na prvoj još nema hotela Bristol).

Inače, zahuktali su se radovi na obnovi hotela Neretva ("Narenta"). Danas su pikameri cijeli dan ukopavali i iskopavali. Valjda se radovi neće protegnut u beskonačnost, kao i kod hotela Ruža.

Kao dodatak, evo skice ćuprije sultana Suleyman-hana u Šeheru. Radilo se o nekoj doradi ćuprije. Pokušavamo točno dešifrirat text pisan arapskim pismom.
Prikačeni fajlovi
e0k6r5.jpg
e0k6r5.jpg (82.81 KiB) Pogledano 2247 puta
14ugnkl.jpg
14ugnkl.jpg (79.88 KiB) Pogledano 2247 puta
2018.10.27.jpg
2018.10.27.jpg (137.35 KiB) Pogledano 2247 puta

železocestnik
Direktor železnice
Kontakt:

Post od železocestnik »

Pozdravljeni,

posve isti tekst o mostu "Franz Joseph-Brücke" stavio je neko na wikipediju, ali citirao je blogove, na kojih citata nema.
Most Musala u Mostaru
link do wikipedije: https://sh.wikipedia.org/wiki/Most_Musala_u_Mostaru

Tako se ne pišu ni blogovi, ni prilogi na wikipediji :roll:

Ali kako sam napisao: Sve je moguće...ali ja ne vjerujem bez dokaza.

A dokaz (posve isti tekst, dakle svi su ga kopirali ali niko nije htio da ga citira...dakle ukrali.

Taj tekst o mostovima je u članku:

MOSTOVI MOSTARA IZ AUSTRO-UGARSKOG RAZDOBLJA MOSTAR'S BRIDGES FROM THE AUSTRIA-HUNGARY PERIOD
Mr. sc. Krešimir Šaravanja, dipl. ing. „IGH-MOSTAR“ d.o.o. Mostar, Bišće polje bb, e-mail: kresimir.saravanja@igh.ba.. & Građevinski fakultet Sveučilišta u Mostaru, Matice hrvatske bb

link do članka: https://docplayer.net/44212500-Mostovi- ... eriod.html

Krešimir Šaravanja citira neke druge izvore, pa može, da je sve istina.

pozdrav
Darko

Igor Legaz
Direktor železnice
Kontakt:

Post od Igor Legaz »

Danas sam opet vlakom br. 720, od Šehera (krenuo u 6:46 sa 1 minutom zakašnjenja) do Velikog Šehera (stigao u 9:12, s 31 minutom zakašnjenja).

Identificirao sam lokaciju uskotračnog vlaka na slici. Ta lokacija je pod Salakovačkim jezerom, a nalazi se, otprilike 1 km nizvodno od sadašnje stanice Drežnica. Danas, trasa je uzdignuta i na toj lokaciji prolazi kroz jedan dugi tunel.

Lokaciju sam prepoznao po karakterističnom obliku brda u pozadini, nakon što je vlak izišao iz. dugog tunela, u pravcu ušća Drežanke.

Zatim je (mislim) opet vlak zašao u tunel (ali kratki), pa se opet pojavilo ono brdo.

A,, sadašnja stanica Drežnica se nalazi, otprilike 2 km nizvodno od mosta željezničkog preko potopljenog ušća Drežanke.

Imam veliku kritiku na vlakove 720 , 721, 722 i 723, jer, iako imaju bar vagon, isto kao da nemaju.
Prikačeni fajlovi
Neretva.za.identifikaciju.jpg
Neretva.za.identifikaciju.jpg (224.35 KiB) Pogledano 2225 puta

Igor Legaz
Direktor železnice
Kontakt:

Post od Igor Legaz »

Danas sam išao u Gornju Drežnicu

https://youtu.be/Wa_N767BvCk

pa sam, usput, onako "brzinski", snimio 2 fotografije, kako bih ustanovio, gdje (uz lijevu obalu Neretve) se fotograf nalazio, kad je tridesetih snimao video (screenshot u prilogu 1).

Ta lokacija je sada, pod Salakovačkim (umjetnim) jezerom. Obje fotografije sam snimio s magistralnog puta (uz lijevu obalu tog jezera). Fotografiju iz priloga 2, snimio sam malo nizvodno od cestovnog mosta preko Neretve (odnosno preko Salakovačkog jezera) kojim se ide za Donju Drežnicu. Fotografiju iz priloga 3, snimio sam malo uzvodno od ribogojilišta "Salmon".

Moguće je odabrati i bolje kutove snimanja, ali ja danas nisam mogao odvojiti više vremena.
Prikačeni fajlovi
Neretva.za.identifikaciju.jpg
Neretva.za.identifikaciju.jpg (224.35 KiB) Pogledano 2164 puta
IMG-a1d00357bcdaac71b5473a914a616a89-V.jpg
IMG-a1d00357bcdaac71b5473a914a616a89-V.jpg (123.5 KiB) Pogledano 2164 puta
IMG-600f7bac29fa9584d5f4cda408e9a745-V.jpg
IMG-600f7bac29fa9584d5f4cda408e9a745-V.jpg (126.35 KiB) Pogledano 2164 puta

Odgovori

Povratak na “Nekadašnje pruge uskog koloseka u Bosni i Hercegovini”