Pruga uzanog kolosjeka Sarajevo-Mostar

Sve vezano za pruge uskog koloseka u Bosni i Hercegovini
Odgovori
Igor Legaz
Direktor železnice
Pridružio se: 17 Maj 2018, 17:01
Kontakt:

Re: Pruga uzanog kolosjeka Sarajevo-Mostar

Post od Igor Legaz »

Za "cira-1":

Ovo nije Jablanica. To je Aleksin Han.
Prikačeni fajlovi
02.jpg
02.jpg (111.25 KiB) Pogledano 2079 puta

mali.paja
Direktor železnice
Pridružio se: 09 Jul 2012, 12:38
Kontakt:

Post od mali.paja »

Igor Legaz napisao:Za "cira-1" i za "železocestnik":

Ovo nije Jablanica. To je ušće Rame.
Ove sve 3 slike su Aleksin Han.

Igor Legaz
Direktor železnice
Kontakt:

Post od Igor Legaz »

mali.paja napisao:
Igor Legaz napisao:Za "cira-1" i za "železocestnik":

Ovo nije Jablanica. To je ušće Rame.
Ove sve 3 slike su Aleksin Han.
Sve 4 slike su Aleksin Han. To, što sam za 3 slike napisao da su ušće Rame, nije greška, nego ružno sljepilo! Štoviše, baš na te 3 slike se vidi kuća starog hana

Korisnikov avatar
cira-1
Ministar železnica
Pridružio se: 30 Mar 2012, 20:43
Kontakt:

Post od cira-1 »

Hvala na ispravci

Kanjon reke Prače.
01.jpg
01.jpg (81.22 KiB) Pogledano 2164 puta
02.jpg
02.jpg (95.42 KiB) Pogledano 2164 puta
03.jpg
03.jpg (81.95 KiB) Pogledano 2164 puta

Igor Legaz
Direktor železnice
Kontakt:

Post od Igor Legaz »

cira-1 napisao:Hvala na ispravci

Kanjon reke Prače.
Što se tiče "ispravke", nikakve koristi, pokraj "teškog sljepila". Nego, ove slike o Prači dođu u drugu temu.

Korisnikov avatar
cira-1
Ministar železnica
Pridružio se: 30 Mar 2012, 20:43
Kontakt:

Post od cira-1 »

Modelator nek prebaci u temu Pruga Sarajevo - Višegrad

Izvinjavam se

Igor Legaz
Direktor železnice
Kontakt:

Post od Igor Legaz »

ekrem napisao:Poruka za Igor Legaz: Dvije slike za koje navodio "bojim se da su pod Jablaničkom jezerom" mi strašno liče na ulaz u Jablanici iz pravca Mostara.Snimljeno sa mjesta kod današnjeg restorana "Zdrava voda". Slike su prilično nejasne, pa nisam baš siguran, ali ako budeš prolazio možeš provjeriti.
U subotu sam se vozio lijepim, ugodnim, udobnim, čistim, brzim (trajanje vožnje malo duže od 2 sata) i jeftinim (povratma karta s rezervacijama 19.40 KM) vlakom "Talgo", br. 720 i 721, od Mostara do Sarajeva, i natrag.

Ta linija ima stanice: Čapljina, Žitomislići, Mostar, Jablanica, Konjic, Hadžići, Sarajevo. Prava je šteta da taj vlak nema željezničku vezu do Ploča.

Kad smo ujutro prošli cestovni most ex "Aleksin Han" i približavali se Jablanici, promatrao sam hoće li se pojaviti nešto slično ovim starim slikama.

Dakle, vrlo vjerojatna lokacija, gdje su ove žene je Donja Jablanica (desna obala Neretve), a u pozadini, na lijevoj obali Neretve bi bio Djevor.
Prikačeni fajlovi
za.identifikaciju.2.jpg
za.identifikaciju.2.jpg (234.01 KiB) Pogledano 2137 puta
za.identifikaciju.1.jpg
za.identifikaciju.1.jpg (217.66 KiB) Pogledano 2137 puta
2018-10-23 08.49.10_10.jpg
2018-10-23 08.49.10_10.jpg (110.5 KiB) Pogledano 2137 puta

ekrem
Desetar pruge
Pridružio se: 17 Dec 2014, 10:37
Kontakt:

Post od ekrem »

Druga poruka za Igor Legaz:1.Djevor nikad nije imao džamiju 2.Djevor i Donja Jablanica su u istoj visini,djeli ih Neretva 3.Na slici koja me asocira na ulaz u Jablanici od Mostara vidi se džamija koja postoji i sada a postojala je i u vrijeme u kome je slika nastala. 4.Područje koje se vidi na slici moglo bi biti Podbrežje a polje iznad njega Jeličko polje. 5.Podbrežje je južni ulaz u Jablanicu.6.U vrijeme kada su nastale slike Jablanica je imala željezničku stanicu,a nepunih stotinu metara od nje je bio hotel(oboje izgrađeno 1888.g)...Željeznička stanica je imala četiri kolosijeka,manju teretnu stanicu i ložionicu.Hotel je imao devetnaest soba,restoran,salu za razne aktivnosti,a vremenom oko njega je uređen park.O ovome postoje brojni zapisi stranih autora kao i brojne fotografije...I sam posjedujem brojne fotografije iz tog perioda a jedna od njih me je ponukala da iznesem mišljenje izneseno u prvoj poruci.

Igor Legaz
Direktor železnice
Kontakt:

Post od Igor Legaz »

Dobro, Ekrem. Ali minaret, koji se vidi uz desni rub slike, je na desnoj strani Neretve, na kojoj je Donja Jablanica, koja je imala džamiju.

Čini mi se da u pozadini slika vidi "donji stroj" od pruge, možda i neki podzid.

Treba, detaljnije, sve to pogledat.

Nažalost, Grabovičko jezero je potopilo živopisni kanjon i mnogo toga je danas problem identificirat.

Na sreću, most Glogošnica ipak dovoljno viri da se može koristit, a između Donje Jablanice i Djevora ima nov most.

Da li je prije drugog svjetskog rata bio most između Donje Jablanice i Djevora.
Čini mi se da je slovo "D" pokrilo most

ekrem
Desetar pruge
Pridružio se: 17 Dec 2014, 10:37
Kontakt:

Post od ekrem »

Za Igor Legaz:Džamija u Donjoj Jablanici napravljena je krajem devedesetih godina prošlog vijeka.Iza drugog svjetskog rata napravljen je žičani most kao veza podprenjskih sela pa tako i Djevora sa putem Jablanica-Mostar kod Donje Jablanice.
Hoću nešto drugo da istaknem kao moj argument:kada se od Zdrave vode spušta prema ulazu u Jablanicu postoji velika krivina tako da u jednom trenutku se nađete gotovo paralelno sa Zdravom vodom,mjestom sa koga su mogle nastati slike o kojima raspravljamo.

Odgovori

Povratak na “Nekadašnje pruge uskog koloseka u Bosni i Hercegovini”