Pruga uzanog kolosjeka Sarajevo-Mostar
-
- Direktor železnice
- Pridružio se: 17 Maj 2018, 17:01
- Kontakt:
Re: Pruga uzanog kolosjeka Sarajevo-Mostar
Za "cira-1":
Ovo nije Jablanica. To je Aleksin Han.
Ovo nije Jablanica. To je Aleksin Han.
- Prikačeni fajlovi
-
- 02.jpg (111.25 KiB) Pogledano 2077 puta
Ove sve 3 slike su Aleksin Han.Igor Legaz napisao:Za "cira-1" i za "železocestnik":
Ovo nije Jablanica. To je ušće Rame.
-
- Direktor železnice
- Kontakt:
Sve 4 slike su Aleksin Han. To, što sam za 3 slike napisao da su ušće Rame, nije greška, nego ružno sljepilo! Štoviše, baš na te 3 slike se vidi kuća starog hanamali.paja napisao:Ove sve 3 slike su Aleksin Han.Igor Legaz napisao:Za "cira-1" i za "železocestnik":
Ovo nije Jablanica. To je ušće Rame.
Hvala na ispravci
Kanjon reke Prače.
Kanjon reke Prače.
-
- Direktor železnice
- Kontakt:
Što se tiče "ispravke", nikakve koristi, pokraj "teškog sljepila". Nego, ove slike o Prači dođu u drugu temu.cira-1 napisao:Hvala na ispravci
Kanjon reke Prače.
Modelator nek prebaci u temu Pruga Sarajevo - Višegrad
Izvinjavam se
Izvinjavam se
-
- Direktor železnice
- Kontakt:
U subotu sam se vozio lijepim, ugodnim, udobnim, čistim, brzim (trajanje vožnje malo duže od 2 sata) i jeftinim (povratma karta s rezervacijama 19.40 KM) vlakom "Talgo", br. 720 i 721, od Mostara do Sarajeva, i natrag.ekrem napisao:Poruka za Igor Legaz: Dvije slike za koje navodio "bojim se da su pod Jablaničkom jezerom" mi strašno liče na ulaz u Jablanici iz pravca Mostara.Snimljeno sa mjesta kod današnjeg restorana "Zdrava voda". Slike su prilično nejasne, pa nisam baš siguran, ali ako budeš prolazio možeš provjeriti.
Ta linija ima stanice: Čapljina, Žitomislići, Mostar, Jablanica, Konjic, Hadžići, Sarajevo. Prava je šteta da taj vlak nema željezničku vezu do Ploča.
Kad smo ujutro prošli cestovni most ex "Aleksin Han" i približavali se Jablanici, promatrao sam hoće li se pojaviti nešto slično ovim starim slikama.
Dakle, vrlo vjerojatna lokacija, gdje su ove žene je Donja Jablanica (desna obala Neretve), a u pozadini, na lijevoj obali Neretve bi bio Djevor.
- Prikačeni fajlovi
-
- za.identifikaciju.2.jpg (234.01 KiB) Pogledano 2135 puta
-
- za.identifikaciju.1.jpg (217.66 KiB) Pogledano 2135 puta
-
- 2018-10-23 08.49.10_10.jpg (110.5 KiB) Pogledano 2135 puta
Druga poruka za Igor Legaz:1.Djevor nikad nije imao džamiju 2.Djevor i Donja Jablanica su u istoj visini,djeli ih Neretva 3.Na slici koja me asocira na ulaz u Jablanici od Mostara vidi se džamija koja postoji i sada a postojala je i u vrijeme u kome je slika nastala. 4.Područje koje se vidi na slici moglo bi biti Podbrežje a polje iznad njega Jeličko polje. 5.Podbrežje je južni ulaz u Jablanicu.6.U vrijeme kada su nastale slike Jablanica je imala željezničku stanicu,a nepunih stotinu metara od nje je bio hotel(oboje izgrađeno 1888.g)...Željeznička stanica je imala četiri kolosijeka,manju teretnu stanicu i ložionicu.Hotel je imao devetnaest soba,restoran,salu za razne aktivnosti,a vremenom oko njega je uređen park.O ovome postoje brojni zapisi stranih autora kao i brojne fotografije...I sam posjedujem brojne fotografije iz tog perioda a jedna od njih me je ponukala da iznesem mišljenje izneseno u prvoj poruci.
-
- Direktor železnice
- Kontakt:
Dobro, Ekrem. Ali minaret, koji se vidi uz desni rub slike, je na desnoj strani Neretve, na kojoj je Donja Jablanica, koja je imala džamiju.
Čini mi se da u pozadini slika vidi "donji stroj" od pruge, možda i neki podzid.
Treba, detaljnije, sve to pogledat.
Nažalost, Grabovičko jezero je potopilo živopisni kanjon i mnogo toga je danas problem identificirat.
Na sreću, most Glogošnica ipak dovoljno viri da se može koristit, a između Donje Jablanice i Djevora ima nov most.
Da li je prije drugog svjetskog rata bio most između Donje Jablanice i Djevora.
Čini mi se da je slovo "D" pokrilo most
Čini mi se da u pozadini slika vidi "donji stroj" od pruge, možda i neki podzid.
Treba, detaljnije, sve to pogledat.
Nažalost, Grabovičko jezero je potopilo živopisni kanjon i mnogo toga je danas problem identificirat.
Na sreću, most Glogošnica ipak dovoljno viri da se može koristit, a između Donje Jablanice i Djevora ima nov most.
Da li je prije drugog svjetskog rata bio most između Donje Jablanice i Djevora.
Čini mi se da je slovo "D" pokrilo most
Za Igor Legaz:Džamija u Donjoj Jablanici napravljena je krajem devedesetih godina prošlog vijeka.Iza drugog svjetskog rata napravljen je žičani most kao veza podprenjskih sela pa tako i Djevora sa putem Jablanica-Mostar kod Donje Jablanice.
Hoću nešto drugo da istaknem kao moj argument:kada se od Zdrave vode spušta prema ulazu u Jablanicu postoji velika krivina tako da u jednom trenutku se nađete gotovo paralelno sa Zdravom vodom,mjestom sa koga su mogle nastati slike o kojima raspravljamo.
Hoću nešto drugo da istaknem kao moj argument:kada se od Zdrave vode spušta prema ulazu u Jablanicu postoji velika krivina tako da u jednom trenutku se nađete gotovo paralelno sa Zdravom vodom,mjestom sa koga su mogle nastati slike o kojima raspravljamo.