Prepoznavanje fotografija

Stare razglednice, fotografije, stanice, dokumenta...

Moderator: alend

Odgovori
Korisnikov avatar
shuca
Vozovođa
Pridružio se: 05 Jun 2012, 23:27
Kontakt:

Re: Prepoznavanje fotografija

Post od shuca »

[quote="sdz361"]
... Mada neke stvari na slici potsećaju više na Beograd, šema koloseka baš neodgovara.
Prikačeni fajl col4.jpg više nije dostupan
/quote]

:D Svakako da je ovo Beograd :!:
Levo se vidi nekadasnji drvored iz Savsku ulicu, ali jos bolji marker je zgrada BIGZ/a desno..sa sve dimnjakom.
Mislim da se vidi i deo nekadasnje zeleznicke skole ??? :lol:
col4.jpg
col4.jpg (52.7 KiB) Pogledano 1724 puta

colicdusan325
Šef stanice
Pridružio se: 03 Apr 2012, 20:26
Kontakt:

Post od colicdusan325 »

Jedno veliko HVALA,za fenomenalnu sliku lozionice Zrenjanin.Tu sliku si mi davne 1993 pokazao u stanici Novi Beograd.Jos jednom HVALA.Nemam reci.Sto se tice druge fotografije ,nas veliki prijatelj je potpuno u pravu .Zaista se radi o Beogradu,sto je on potkrepio cinenicama,a ja bih samo dodao,da je slikano kod danasnje probnice tkz. Juzna ploca[popravka kola kolskog elektricnog grejanja].sdz361 nastavi da ljubitelje zeleznica bombardujes fenomenalnim slikama,objasnjenima,jer ti si istorija u velikom.Suco ,bravo za oko. :D :) ;) :lol: :P :oops: 8-)

sdz361
Mašinovođa
Pridružio se: 02 Apr 2012, 18:19
Kontakt:

Post od sdz361 »

shuca je napisao :D Svakako da je ovo Beograd :!:
Levo se vidi nekadasnji drvored iz Savsku ulicu, ali jos bolji marker je zgrada BIGZ/a desno..sa sve dimnjakom.
Sve to i meni liči da je tako. Ali ono što me buni su koloseci.

Ako je ono zgrada BIGZ-a (a na ovakvim fotografijama to se ne može tvrditi sa sigurnošću, može da bude i neka senka i sl.) na tom potezu, prema svim poznatim šemama i fotografijama nikad nisu bila 3 uzana koloseka, pogotovu ne neki koji je išao "u krivinu". Uz to sa desne starne bi morali da se vide i normalni koloseci ili bar prostor za njih. Na prostoru kod Savske nigde uzani koloseci nisu bili toliko udaljeni od normalnih, niti je moglo da bude toliko zgrada između njih. Uz to uzani koloseci su trebali da idu desno, a ne levo od one zgrade, kako se to vidi na ovoj fotografiji:
col6.jpg
col6.jpg (116.62 KiB) Pogledano 1717 puta
Takođe to mesto je malo neobično za zaustavljanje voza, mada nije nemoguće zbog njegovog "svečarskog" karaktera.

S druge strane onaj drvored je zaista pljunuta Savska ulica i one zgarde najviše liče na taj deo Beograda.
Što se mene tiče lokacija ove fotografije mi je i dalje pod zankom pitanja.

I na kraju četvrta fotografija za colicdusan325
col3.jpg
col3.jpg (105.84 KiB) Pogledano 1717 puta
Serija 17 će i po najvećem zimskom kijametu da odvuče putnički voz iz Beograda. Da se podsetimo na vreme kada nikakve elementarene neopogode nisu dugo mogle da zaustave železnicu.

mali.paja
Direktor železnice
Pridružio se: 09 Jul 2012, 12:38
Kontakt:

Post od mali.paja »

sdz361 napisao:
shuca je napisao :D Svakako da je ovo Beograd :!:
Sve to i meni liči da je tako. Ali ono što me buni su koloseci.

Ako je ono zgrada BIGZ-a (a na ovakvim fotografijama to se ne može tvrditi sa sigurnošću, može da bude i neka senka i sl.) na tom potezu, prema svim poznatim šemama i fotografijama nikad nisu bila 3 uzana koloseka, pogotovu ne neki koji je išao "u krivinu". Uz to sa desne starne bi morali da se vide i normalni koloseci ili bar prostor za njih. Na prostoru kod Savske nigde uzani koloseci nisu bili toliko udaljeni od normalnih, niti je moglo da bude toliko zgrada između njih. Uz to uzani koloseci su trebali da idu desno, a ne levo od one zgrade, kako se to vidi na ovoj fotografiji:
col6.jpg
Takođe to mesto je malo neobično za zaustavljanje voza, mada nije nemoguće zbog njegovog "svečarskog" karaktera.

S druge strane onaj drvored je zaista pljunuta Savska ulica i one zgarde najviše liče na taj deo Beograda.
Što se mene tiče lokacija ove fotografije mi je i dalje pod zankom pitanja.

I na kraju četvrta fotografija za colicdusan325
col3.jpg
Serija 17 će i po najvećem zimskom kijametu da odvuče putnički voz iz Beograda. Da se podsetimo na vreme kada nikakve elementarene neopogode nisu dugo mogle da zaustave železnicu.
Na ovoj slici je 17 serija zaprega. Na vlaku je vozna lokomotiva neka sa tenderom.

colicdusan325
Šef stanice
Kontakt:

Post od colicdusan325 »

U casopisu ZELEZNICE 1997 god.G-din Zoran Bundalo,napisa reportazu o pruzi Zrenjanin -Radojevo.U tacki 5[pet]OPIS SLUZBENIH MESTA,pocev od stanice Zrenjanin,data je kolosecna situacija [uzani kolosek]iste gde se spominje da je bilo 6 skretnica.G-dine SDZ361,procitaj taj tekst,pa pogledaj onu sliku sto si postavio,pa bih te molio da nacrtas kompletnu semu Stanice Zrenjanin[uzani deo],da vidimo zaista koliko je bilo skretnica.po mojim saznanjima tu nesto ne stima.mislim da je bilo vise.Nemoj da cekam na odgovor kao i za sliku.Odmah se lati posla. :oops: :oops: :oops: :oops: ;) :) :lol: :|

gljeb1947
Nadzornik pruge
Pridružio se: 08 Dec 2012, 22:37

Post od gljeb1947 »

Pokusao sam da kropujem da se malo poigram sa rezolucijom i levelima, pa je jasnije da ipak nije senka, vec verovatno zgrada BIGZ-a, mada nikada nisam video dimnjak BIGZ-a da je obojen u dve boje.
Prikačeni fajlovi
Zgrada BIGZ-a desno..sa sve dimnjakom.jpg
Zgrada BIGZ-a desno..sa sve dimnjakom.jpg (147.1 KiB) Pogledano 1691 put

Korisnikov avatar
shuca
Vozovođa
Pridružio se: 05 Jun 2012, 23:27
Kontakt:

Post od shuca »

Evo jedne , vec postavljene ranije, sada za druga SDZ 361 da utvrdi lokaciju u koju pomalo sumnja ;) ..
SVE JE ISTO, samo je fotograf bio jos dalje.
Ovaj foto je sigurno nastao izmedju 1947 i 1955.
2mzlapzaa.jpg
2mzlapzaa.jpg (128.69 KiB) Pogledano 1690 puta
Drvored duz ograde uz Savsku ulicu, specificna zgrada stare skole, a u daljini jasno vidljivi BIGZ...
Tu je i veliki dimnjak malo u izmaglici i zaklonjen krosnjama drvoreda, ali, obratite paznju na TELEGRAFSKE STUBOVE i broj linija.
Isto kao na "zagonetnoj" fotografiji.
Tu je i nekoliko koloseka 0,76m. makar dva..

colicdusan325
Šef stanice
Kontakt:

Post od colicdusan325 »

slikano kod probnice [keg-a].tu gde stoji lokomotiva je bio kolosek KSR-a.garirana kola za spavanje ,rucavanje, kuset kola,bifei.koristili ga i elektricari keo i keg-a,za opravku kola.de ;) sno od cirinih koloseka juzna ploca gde je radila prva manevra.

colicdusan325
Šef stanice
Kontakt:

Post od colicdusan325 »

mozda sam bio malo neprecizan,po ukidanju uzanog koloseka,ono sve napisano o koloseku ksr-a stoji. :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops:

colicdusan325
Šef stanice
Kontakt:

Post od colicdusan325 »

Za G-dina SDZ361,Uporedjujuci fotografiju mala lozionica Zrenjanin,sa fotografijom gde se vidi lokomotiva serije 182-002 na okretnici lozionice Zrenjanin,a u pozadini se vide koloseci kao i skretnice [nije bas najbolja fotografija],a u vezi casopisa Zeleznice 1997,gde se u opisu radnih mesta[stanica Zrenjanin uzana]kaze da je bilo 6[sest]skretnica,tu nesto nije uredu.Pozivam vas i prozivam,odgonetnite mi tu nedoumicu.onako kako sam ja rekonstruisao mislim da je bilo 8[osam],Demantujte me.Samo vas molim da ne bude kao sa fotografijom. ;) :) :D :lol: :P :oops:

Odgovori

Povratak na “Razglednice, fotografije sa motivima železnica, železničke stanice”