Pruga uskog koloseka Bosanski Brod-Doboj-Zenica-Sarajevo

Sve vezano za pruge uskog koloseka u Bosni i Hercegovini
Odgovori
zovko
Nadzornik pruge
Pridružio se: 31 Mar 2012, 08:59

Re: Pruga uskog koloseka Bosanski Brod-Doboj-Zenica-Sarajevo

Post od zovko »

Popravka željezničkog mosta na rijeci Usori nakon bombardovanja. Ovaj most se nalazio u blizini Usore u smjeru Maglaja.
Prikačeni fajlovi
Usoramost_zps7d1d493d.jpg
Usoramost_zps7d1d493d.jpg (198.62 KiB) Pogledano 2087 puta

alend
Vozovođa
Pridružio se: 30 Mar 2012, 12:00

Post od alend »

Železnička stanica Zavidovići na staroj razglednici.
Prikačeni fajlovi
Zavidovicstanica.jpg
Zavidovicstanica.jpg (236.93 KiB) Pogledano 2561 put

Korisnikov avatar
ivanjz
Uber minister
Pridružio se: 30 Mar 2012, 12:18
Kontakt:

Post od ivanjz »

Železnička stanica Kakanj 1940. godine.

http://www.google.com
Prikačeni fajlovi
KakanjSt1a.jpg
KakanjSt1a.jpg (161.28 KiB) Pogledano 2538 puta

Korisnikov avatar
PECELJ
Uber minister
Pridružio se: 01 Apr 2012, 19:47
Kontakt:

Post od PECELJ »

Od železničke stanice Kakanj vodio je upleteni industriski kolosek do ugljenokopa, kroz sam centar grada. Ukidanjem uzane pruge Sarajeva-Lašva 1966.godine ostao je samo normalni kolosek (od pruge Šamac-Sarajevo izgrađene 1947.g.):
926_001.jpg
926_001.jpg (83.05 KiB) Pogledano 2532 puta
Jedna stara slika ugljenokopa (tu je postojao i industrijski kolosek širine 600 mm):
444_001.jpg
444_001.jpg (105.29 KiB) Pogledano 2532 puta

lozacev sin
Ložač
Pridružio se: 23 Avg 2013, 00:58
Kontakt:

Post od lozacev sin »

ivanjz napisao:Na forumu nemačkih železnica postavljene se ove
dve fotografije:

Slika

Slika

Naslov "Putovanje vozom za Sarajevo 1940."

Lokomotiva serije 189 na čelu, iza serija 73, Zanimljiv je svakao kilometarski stub
na kome piše 217, verovatno od Sarajeva. Ako je to tako onda je fotografija
snimljena između stanica Lupljenica i Komarice. Svako je za pretpostaviti da se
radi o delu pruge između Bosanskog Broda i Doboja gde je bilo puno oštrih
krivina. Vidi se i jedan vertikalni stub. Kakva je njegova namena?

http://www.google.com
evo da ja nešto dodam po pitanju ovog kilometarskog kamena sa brojem 217,ja sam šetao prugom brod derventa i između stanice lužani i polje ima kamen 247 i onda sam uporedio kiolometrazu koja ima ovde na prvoj stranici i tačno se poklapa da su ljupljanica i polje udaljeni 30 km i ima još jedan manji kamen na kom piše bb 62 a to je verovatno iz prvih austriskih dana pruge,ovo bb znači bosna bahn a neznam odakle li je ta udaljenost 62 verovatno od doboja.ovaj kamen sam našao u 10 metara udaljenoj rijeci Ukrini pa sam ga izneo na obalu.

Korisnikov avatar
ivanjz
Uber minister
Kontakt:

Post od ivanjz »

Dobro došao na forum ložacev sin.

Dao si nam lepe informacije da postoje i danas neki ostaci BB, makar i kilometarski stubovi.

Da li postoje stanične zgrade u Bosanskim Lužanima i Lupljenici?

lozacev sin
Ložač
Kontakt:

Post od lozacev sin »

ivanjz napisao:Dobro došao na forum ložacev sin.

Dao si nam lepe informacije da postoje i danas neki ostaci BB, makar i kilometarski stubovi.

Da li postoje stanične zgrade u Bosanskim Lužanima i Lupljenici?
У Бос Лужанјма је станица била све до рата 1992 и тад је изгорела а у њој становао један човек а на зиду је била она табла са натписом Бос Лужани.У Пољу је станицу срушио мјештанин и однео циглу.У новом селу је изгорела 1992 а остатци срушени пре пар год.У Пољу 50 мет од станице на речици Љешници је био жељезни мост и на њему још били прагови све до 2007 кад су га ноћу украли и продали.Па бандере са много жица што иду уз пругу су биле до 1995 или 98 када су поскидане и продали у отпад.У Лужанима иза станице је био вагон без точкова до 2011год и више га не виђам,отишао у отпад а ја молио ближње мјештане да га чувају.У дервенти уз саму реку Укрину има мала зграда и ја провирим а унутра као бунар и остатци цеви па мислим да је то водостанична зграда и мислим да у дервенти још постоји железнички водоторањ.А за Љупљаницу незнам шта је са станицом.Планирам отићи од Брода до Дервенте и сликати шта је још остало од трасе.Кажу да у рафинерији Брод има парњаћа па ћу замолити неког ко ради тамо да слика да видимо која ли је.И кажу да има једна или две маневарке дизел у возном стању али нема више пруге према Блавонском Броду.Те маневарке су вероватно серија 732.До пре 3 год је било говора даће поново правити пругу Рафинерија Брод па до дервенте старом трасом па онда новом трасом ка реци Босни и Подновљу па до Модриче али сад кажу да је се одустало од тог пројекта.

Korisnikov avatar
ivanjz
Uber minister
Kontakt:

Post od ivanjz »

Lepo ste opisali stanje na trasi nekadašnje Bosanske Pruge od Broda do Derventa, ali malo i žalosno jer skoro i da ne postoje objekti koji bi na nju posećali. Koliko mi je poznato i zgrada železničke stanice u Derventi je porušena.

Ako budete imali vremena pokušajte nešto i da snimite sa ove nekadašnje važne pruge.

lozacev sin
Ložač
Kontakt:

Post od lozacev sin »

ivanjz napisao:Lepo ste opisali stanje na trasi nekadašnje Bosanske Pruge od Broda do Derventa, ali malo i žalosno jer skoro i da ne postoje objekti koji bi na nju posećali. Koliko mi je poznato i zgrada železničke stanice u Derventi je porušena.

Ako budete imali vremena pokušajte nešto i da snimite sa ove nekadašnje važne pruge.
Da,stanica u Дервенти je porušena oko 2000 do 2oo2.Jeste da je u ratu 1992 izgorela ali su zidovi bili potpuno čitavi.imaju te slike negde na google.Sad je ostao samo park tj travnata površina i još nešto zanimljivo,ostala je jedna stara lipa a na baš svim starim slikama uvek se vidi ta lipa i još nekoliko njih do nje.Pisao je Дервентски лист о rušenju stanice i kritikovao ali slabo se vodi briga o takvim stvarima.I još da dodam da je ovamo na severu bujna vegetacija koja sve prekriva tako da za još nekoliko decenija neće se moći prepoznati trasa pruge.Npr sada iz pružnog nasipa ima izniklih drva toliko debelih da ih covek nemože obuhvatiti rukama

lozacev sin
Ložač
Kontakt:

Post od lozacev sin »

cira-1 napisao:185-003 na pruzi Bosanski Brod - Derventa 1965. . Iz knjige Bosna - Hercegovina, Keith Chester
evo da ja dam svoje mišljenje gde je ova fotografija slikana.ako je od Брода до Дервенте kao što ovde piše a na toj relaciji ima samo dva prelaza pruge preko puta i to u Сијековцу и Б Лужанима. U sijekovcu pruga dolazi sa nasipa i prelazi put i ponovo ide na nasip a u Lužanima dolazi sa livade tj ravnog terena od strane sela Zborište a na ovoj slici se vidi da je iza lokomotive ravan teren tako da je ovo verovatno u Lužanima na rampi
Prikačeni fajlovi
Der1.jpg
Der1.jpg (92.22 KiB) Pogledano 2437 puta

Odgovori

Povratak na “Nekadašnje pruge uskog koloseka u Bosni i Hercegovini”