ekrem napisao:
Mislim da se radi o djelu cirine pruge u području niže brane he Jablanica.Po izlasku iz stanice Jablanica prema Mostaru Ćiro bi nakon nekih tristo-cetiristo metara prelazio na lijevu obalu Neretve(preko mosta poznatog iz 1943. i bitke za ranjenike)a cesta je ostajala na desnoj strani.U Aleksin-hanu preko mostova(željezničkog i cestovnog) željeznica prelazi na desnu stranu a cesta na lijevu (mislim na obale Neretve)i tako do Mostara.Na ovoj slici vidljivo je da iznad željeznice ide cesta,a tako je i bilo u području koje spominjem na početku ovog komentara.
Možemo li "proanalizirat" ove 2 (ranije postavljene) fotografije i uskladit ih s (ranije postavljenom) kartom?
Most, na drugoj fotografiji, bi mogao biti prvi most preko Neretve, nizvodno od Jablaničke brane. Mislim da, lokomotiva vuče vagone, vozeći unatrag.
Da li je, po tom mostu bio postavljen industrijski kolosijek prema kamenolomu granica?
Kad je mogla bit snimljena prva fotografija?
Ako su obje slike između Rame i Jablanice, onda su obje slike mogle nastati nakon puštanja tunela Jablanica - Paprasko u željeznički promet.
Dalje, slijepi kolosijek, od Jablanice do brane, da li se (osim kao industrijski) koristio i za putnički promet početkom šezdesetih?