Pruga uskog koloseka Bosanski Brod-Doboj-Zenica-Sarajevo
Re: Pruga uskog koloseka Bosanski Brod-Doboj-Zenica-Sarajevo
Jedna od retkih fotografija železničkog mosta preko reke Save u Bosanskom Brodu sa trećom šinom.
http://www.google.com
- Prikačeni fajlovi
-
- BBrod.jpg (85.31 KiB) Pogledano 2224 puta
- Prikačeni fajlovi
-
- BBrod-1968.jpg (107.87 KiB) Pogledano 2224 puta
-
- Ložač
- Pridružio se: 23 Avg 2013, 00:58
- Kontakt:
Сликано из Славонског Брода
Re: Slavonski Brod - Bosanski Brod - Doboj - Zenica - Sarajevo
Uz Slavonski Brod (početna stanica), postavljena je nula (0 km). Nejasno mi je ono "10" kod oznake kilometraže za Bosanski Brod. Udaljenost između prve i druge stanice je mnogo kraća od 10 km.
- Prikačeni fajlovi
-
- 10km.jpg (89.8 KiB) Pogledano 2166 puta
-
- SBBB.jpg (63.03 KiB) Pogledano 2166 puta
-
- km.10.jpg (87.08 KiB) Pogledano 2166 puta
-
- Ložač
- Pridružio se: 23 Avg 2013, 00:58
- Kontakt:
Re: Slavonski Brod - Bosanski Brod - Doboj - Zenica - Sarajevo
Стварна удаљеност је око три километраJaguar napisao:Uz Slavonski Brod (početna stanica), postavljena je nula (0 km). Nejasno mi je ono "10" kod oznake kilometraže za Bosanski Brod. Udaljenost između prve i druge stanice je mnogo kraća od 10 km.
Ovo je kilometraža iz voznog reda. To su tarifski kilometri koji ne moraju biti i nisu isti sa stvarnim kilometrima. Postoje tarifski kilometri za putnički i teretni promet. Oni mogu a ne moraju biti isti.
Kad smo već kod Bos.Broda i Sl.Broda.
Kao što je poznato u aprilu 1941.godine miniran je i srušen drumsko-železnički most između ova dva grada.
Saobraćaj na neki način nije prekidan jer je putnike između Bos.Broda i Sl.Broda prevozila lađa.
To se i vidi na ovom sarajevskom Redu vožnje iz 1941.godine :
Kao što je poznato u aprilu 1941.godine miniran je i srušen drumsko-železnički most između ova dva grada.
Saobraćaj na neki način nije prekidan jer je putnike između Bos.Broda i Sl.Broda prevozila lađa.
To se i vidi na ovom sarajevskom Redu vožnje iz 1941.godine :
-
- Pružni radnik
- Pridružio se: 03 Apr 2012, 13:35
- Kontakt:
Poštovani članovi foruma, iako ova informacija nije tema ovog posta, moram je postaviti ovdje zbog brojnih članova koji su imali prilike vidjeli fotografije ili priloge našeg "željezničkog" prijatelja - Ajdina Fevzije Brace.
Svi mi uvijek želimo sebi i drugima dobro zdravlje, a to nam je, istina, najvažnija životna vrijednost koju imamo.
Ovim putem želim da vas obavijestim, da je naš cijenjeni prijatelj Ajdin Fevzija - Braco, dugogodišnji željeznički djelatnik i rukovodilac, iskreni zaljubljenik u željeznice, izučavanje njihove historije i kulturne-tehničke baštine BiH, ali i šire regije, uspješno prebrodio težak operativni zahvat na srcu i sada se odlično oporavlja.
Kako trenutno nije u prilici da se brojnim prijateljima i poznanicima, koji su ga zvali i pisali poruke podrške, ohrabrenja i najboljih želja za brz oporavak, direktno zahvali i odgovori na njihove poruke, to činim u njegovo ime i po njegovoj želji.
Srdačne pozdrave i riječi iskrene zahvalnosti svima, za riječi podrške i želje za brz oporavak prenosim od Ajdina Fevzije - Brace iz Sarajeva!
Dragi prijatelji, naš veliki željeznički stručnjak i entuzijasta, naš Braco, koji čitav radni vijek sakuplja različitu tehničku i historijsku građu, koji je trenutno u zasluženoj mirovini, također zaslužuje od svih nas najiskrenije želje za što brži i uspješniji oporavak.
Dragi prijatelju Braco, želimo Ti dug i zdrav život uz još puno zajedničkih druženja i priloga u našim najdražim željezničkim temama!
Zoran Gligorević
Svi mi uvijek želimo sebi i drugima dobro zdravlje, a to nam je, istina, najvažnija životna vrijednost koju imamo.
Ovim putem želim da vas obavijestim, da je naš cijenjeni prijatelj Ajdin Fevzija - Braco, dugogodišnji željeznički djelatnik i rukovodilac, iskreni zaljubljenik u željeznice, izučavanje njihove historije i kulturne-tehničke baštine BiH, ali i šire regije, uspješno prebrodio težak operativni zahvat na srcu i sada se odlično oporavlja.
Kako trenutno nije u prilici da se brojnim prijateljima i poznanicima, koji su ga zvali i pisali poruke podrške, ohrabrenja i najboljih želja za brz oporavak, direktno zahvali i odgovori na njihove poruke, to činim u njegovo ime i po njegovoj želji.
Srdačne pozdrave i riječi iskrene zahvalnosti svima, za riječi podrške i želje za brz oporavak prenosim od Ajdina Fevzije - Brace iz Sarajeva!
Dragi prijatelji, naš veliki željeznički stručnjak i entuzijasta, naš Braco, koji čitav radni vijek sakuplja različitu tehničku i historijsku građu, koji je trenutno u zasluženoj mirovini, također zaslužuje od svih nas najiskrenije želje za što brži i uspješniji oporavak.
Dragi prijatelju Braco, želimo Ti dug i zdrav život uz još puno zajedničkih druženja i priloga u našim najdražim željezničkim temama!
Zoran Gligorević
Nadam se da će se gospodin Braco Ajdin uspešno oporaviti i biti nam i dalje od neprocenjive koristi. Iskreno mi je jako žao. Takav veliki stručnjak na ovim prostorima je dao nemerljiv doprinos istoriji železnica na ovim prostorima. Braco samo napred i bori se!
Svi želimo da nam budeš onaj stari.
Svi želimo da nam budeš onaj stari.
Gospodin Braco Ajdin mi je napisao:
"Postovani gospodine ivanjz, ovo su vrlo interesantne Rumunjske lokomotive koje su dopremljene u Zenica Teretna, a za potrebe Elektrobosne Jajce. Tehnicka komisija je pronasla greske na kocionom sistemu i nikad se nisu pomakle sa ovoga mjesta, gdje su i izrezane. Ne mogu se sjetiti tacno mislim da sam ih slikao negdje 80 ih godina."
"Postovani gospodine ivanjz, ovo su vrlo interesantne Rumunjske lokomotive koje su dopremljene u Zenica Teretna, a za potrebe Elektrobosne Jajce. Tehnicka komisija je pronasla greske na kocionom sistemu i nikad se nisu pomakle sa ovoga mjesta, gdje su i izrezane. Ne mogu se sjetiti tacno mislim da sam ih slikao negdje 80 ih godina."
- Prikačeni fajlovi
-
- ZenicaDizel.jpg (101.58 KiB) Pogledano 2281 put