Pruge uzanog kolos. Lašva-D.Vakuf(Bugojno.-G.Vakuf)-Srnetica
Pruge uzanog kolos. Lašva-D.Vakuf(Bugojno.-G.Vakuf)-Srnetica
Da počnem ovu temu sa jednom lepom fotografijom iz Jajca.
UNRRA 25 (H. Porter 8071/1946) napušta stanicu Jajce, foto Detlef Schikorr, snimljena 12.08.1970.
UNRRA 25 (H. Porter 8071/1946) napušta stanicu Jajce, foto Detlef Schikorr, snimljena 12.08.1970.
- Prikačeni fajlovi
-
- jajce6xd.jpg (203.74 KiB) Pogledano 17603 puta
-
- 655.jpg (192.57 KiB) Pogledano 17627 puta
Re: pruga Lašva - Donji Vakuf - Jajce
Moram te ispraviti? Ovdje se vrši manevra. Lokomotiva gura vagone natrag. Ložač prati signale gledajući prema natrag dok željezničar stoji sa raširnim rukama i daje signalni znak lagano.cira-1 napisao:Da počnem ovu temu sa jednom lepom fotografijom iz Jajca.
-
- Šef stanice
- Pridružio se: 03 Apr 2012, 20:26
- Kontakt:
G-dine MALI .PAJA prvo pozdrav , a kao drugo moj veliki prijatelj Cira-1,od sutra ima skolovanje iz saobracajnog i signalnog pravilnika.mislim da ce nesto nauciti.

Poštovani forumaši, ja sam samo preneo što je pisalo uz fotografiju, a i da naglasim jednu vrlo važnju činjenicu, da nisu svi sa foruma radili na železnici i bili otpravnici pa ne moraju da znaju sve kao g. colicdusan325
Ajde, tko prizna pola mu se praštacira-1 napisao:Poštovani forumaši, ja sam samo preneo što je pisalo uz fotografiju, a i da naglasim jednu vrlo važnju činjenicu, da nisu svi sa foruma radili na železnici i bili otpravnici pa ne moraju da znaju sve kao g. colicdusan325

Re: Pruga uskog koloseka Lašva - Travnik - Donji Vakuf - Ja
mali paja je napisao : Ajde, tko prizna pola mu se prašta
. Čovjek ti se ponudio podučiti iz Signalnog pravilnika. Nemoj kada dođem u Beograd ili možda ti u Zagreb da slučajno to ne znaš ili zaboraviš kada te budem ispitivao
?
Da je neki učitelj pa da me propitaš, a ovako ne vredi

Da je neki učitelj pa da me propitaš, a ovako ne vredi
Evo par istorijskih podataka :
Uzana pruga Lašva - Travnik je otvorena za promet 26.8.1893. Duzina pruge izmedju Lašve i Travnika je bila 30.1 km.
Uzana pruga Travnik - Donji Vakuf - Bugojno je otvorena za promet 14.10.1894.
Duzina pruge izmedju Travnika i Donjeg Vakufa je bila 30.1 km.
Uzana pruga Donji Vakuf - Jajce je otvorena za promet 1.5.1895. Duzina pruge izmedju Donjeg Vakufa i Jajca je bila 33.6 km.
Ukupna duzina pruge Lašva - Travnik - Donji Vakuf - Jajce je bila 93.8 km.
Putnicki promet je obustavljen 3.6.1973, a teretni promet je obustavljen 1.6.1975.
Nemačka karta ove trase iz maja 1940.godine :
Uzana pruga Lašva - Travnik je otvorena za promet 26.8.1893. Duzina pruge izmedju Lašve i Travnika je bila 30.1 km.
Uzana pruga Travnik - Donji Vakuf - Bugojno je otvorena za promet 14.10.1894.
Duzina pruge izmedju Travnika i Donjeg Vakufa je bila 30.1 km.
Uzana pruga Donji Vakuf - Jajce je otvorena za promet 1.5.1895. Duzina pruge izmedju Donjeg Vakufa i Jajca je bila 33.6 km.
Ukupna duzina pruge Lašva - Travnik - Donji Vakuf - Jajce je bila 93.8 km.
Putnicki promet je obustavljen 3.6.1973, a teretni promet je obustavljen 1.6.1975.
Nemačka karta ove trase iz maja 1940.godine :
Grafički prikaz karakteristika ove trase :
Postojao je i ovaj odvojak Bila Nova-Trenica :
Postojao je i ovaj odvojak Bila Nova-Trenica :
Jedan od prvih Redova vožnje na ovoj trasi iz 1910.godine :
Izvor: iz arhive g.mali.paja
Izvor: iz arhive g.mali.paja
Železnička stanica Lašva iz austrougarskog perioda :