Pruga uskog koloseka Bosanski Brod-Doboj-Zenica-Sarajevo
Re: Pruga uskog koloseka Bosanski Brod-Doboj-Zenica-Sarajevo
U poznatoj knjizi K.Chestera postoji slika žel.stanice Han Marica a pominje se i na karti koju je priložio.
Prenosim delove fotografija :
Prenosim delove fotografija :
- Prikačeni fajlovi
-
- H.Marica.jpg (60.48 KiB) Pogledano 3173 puta
-
- H.Marica.jpg 1.jpg (22.96 KiB) Pogledano 3173 puta
-
- Direktor železnice
- Pridružio se: 17 Maj 2018, 17:01
- Kontakt:
Dionica Bosanski Brod - Janjići (kao i Ilidža - Veliki Šeher) išla je uz stari drum, a od umornih i gladnih putnika su hanovi ovisili. Kad je došla željeznica, vlasnici hanova se nisu baš usrećili. Izgleda da je gospođa Marica bila vrlo utjecajna kad je uspjela ishodit da po njoj (po njenom hanu) jedna K.u.K. željeznica nazove stanicu!
Između 1882. i 1912. protekla su 3 desetljeća, i pitanje je da li je gospođa Marica doživjela 1912., te da li ju je imao tko naslijedit.
Mene daleko više interesira, ne toliko, kako je Steinbrück postao Kamen, nego kameni most koji je zacijelo postojao, da bi se bosansko selo tako zvalo.
Koja rijeka i da li je taj kameni most još "živ" ?
Ovdje ponavljam da bi bilo jako važno pronać prvi vozni red: Veliki Šeher - Metkovići (vjerujem da su ga tako pisali, sa "i" na kraju).
Meni, na primjer, nikako nije logično, da Aleksin Han nije imao stajališta (osim u slučajevima, kad mosta nije bilo).
Između 1882. i 1912. protekla su 3 desetljeća, i pitanje je da li je gospođa Marica doživjela 1912., te da li ju je imao tko naslijedit.
Mene daleko više interesira, ne toliko, kako je Steinbrück postao Kamen, nego kameni most koji je zacijelo postojao, da bi se bosansko selo tako zvalo.
Koja rijeka i da li je taj kameni most još "živ" ?
Ovdje ponavljam da bi bilo jako važno pronać prvi vozni red: Veliki Šeher - Metkovići (vjerujem da su ga tako pisali, sa "i" na kraju).
Meni, na primjer, nikako nije logično, da Aleksin Han nije imao stajališta (osim u slučajevima, kad mosta nije bilo).
-
- Direktor železnice
- Pridružio se: 03 Jul 2016, 13:07
- Kontakt:
za Igor Legaz:
Neznam, zašto ne upotrebljavaš stanica na nacrtu pruge Metković-Zenica iz 1892.godine (sa kilometražom iz: Metković), pošto ovaj nacrt poznaješ iz literature. Iz ove studije već si nabacio nekoliko nacrta na forum.

povečava:

još veća povečava (koliko ti volja)...
http://digitalisate.zbw.eu/data/Lieferu ... 921866.pdf
Tek sada vidim, da samo dio nacrta ide u ovu temu: Zenica-Sarajevo.
Dakle, potrebno je nacrt staviti i u temu: Sarajevo-Metković
pozdrav
Darko
Neznam, zašto ne upotrebljavaš stanica na nacrtu pruge Metković-Zenica iz 1892.godine (sa kilometražom iz: Metković), pošto ovaj nacrt poznaješ iz literature. Iz ove studije već si nabacio nekoliko nacrta na forum.

povečava:

još veća povečava (koliko ti volja)...
http://digitalisate.zbw.eu/data/Lieferu ... 921866.pdf
Tek sada vidim, da samo dio nacrta ide u ovu temu: Zenica-Sarajevo.
Dakle, potrebno je nacrt staviti i u temu: Sarajevo-Metković
pozdrav
Darko
Poslednja izmena od železocestnik u 20 Nov 2018, 23:41, izmenjeno 1 put ukupno.
Tamo ama baš nije bilo nikakvog naselja. Na lijevoj strani Neretve je nekad postojala poznata gostionica gdje su se autobusi obavezno zaustavljali i pravili pauzu. To je ono što se ja sjećam. Čisto sumnjam da je ta gostionica postojala za vrijeme AU monarhije, Kraljevine SHS i NDH? Najvjerovatnije je otvorena poslije '45?Igor Legaz napisao: Meni, na primjer, nikako nije logično, da Aleksin Han nije imao stajališta (osim u slučajevima, kad mosta nije bilo).
Železnička stanica Begov Han
-
- Direktor železnice
- Kontakt:
Na detalju "Skizze des Bahnnetzes mit der Einteilung der BahnerhaltungsSectionen und der Bahnmeisterstrecken“, [Bosnisch-Herzegowinische Staatsbahnen, 1907, ÖSTA], koja se odnosi na prugu iz ove teme, valja uočit odvojak Kakanj - Zgošća
- Prikačeni fajlovi
-
- Kakanj.Zgosca.jpg (145.45 KiB) Pogledano 3032 puta
-
- Zgosca.jpg (196.6 KiB) Pogledano 3032 puta
-
- Direktor železnice
- Kontakt:
Ipak ima jedan plan iz vremena sultanatske uprave koji je realiziran, a to je normalnotračna pruga Bosna Sarai (Veliki Šeher) - Samat (Bosanski Šamac).
Na pripadajućoj skici iz 1874., malim abecednim slovima su označeni rudnici u BiH
Na pripadajućoj skici iz 1874., malim abecednim slovima su označeni rudnici u BiH
- Prikačeni fajlovi
-
- IMG-0ac9b5d504299d840cef53ca4d322410-V.jpg (208.5 KiB) Pogledano 2986 puta
-
- IMG-8cedb6c20879449af164d6db1c2e9551-V.jpg (195.21 KiB) Pogledano 2986 puta
-
- IMG-fc0d4f7df86874814402f513b34c921d-V.jpg (121.23 KiB) Pogledano 2986 puta
-
- Direktor železnice
- Kontakt:
Našao sam forum gdje ima mnogo starih fotografija Velikog Šeherahrasno napisao:Poštovanje,
Ima li netko možda plan Vase Miskina Crnog u Sarajevu. Razlog je sto je u periodu od 1932 do 1937 iza Željezničke radionice bio stadion FK Željezničara ali ne znam tačnu lokaciju tog mjesta ? Poslje se na tom mjestu skladištio građevinski materijal jer je to bilo u vlasništvu Središnjeg stovarišta.
https://forum.klix.ba/slike-starog-sara ... #p10265837
Na linku, koji je izdvojen, naišao sam i na ovaj link:
http://photogalerija.com/?p=3690
Izdvojio sam nekoliko fotografija, a na jednoj od njih je označena "Upravna zgrada Ž.C.R. Vaso Miskin Crni".
- Prikačeni fajlovi
-
- IMG-de2d2f666b8b62559a611c8c63fa4fc0-V.jpg (231.53 KiB) Pogledano 2905 puta
-
- IMG-695c6a72c05a8f2f146e7bc1fdf8c88d-V.jpg (231.42 KiB) Pogledano 2905 puta
-
- IMG-ebefb87b0c8cc31e5f77e062d4a2fde3-V.jpg (226.19 KiB) Pogledano 2905 puta
- Prikačeni fajlovi
-
- Lasva.jpg (60.93 KiB) Pogledano 2833 puta