Pruge uzanog kolos. Lašva-D.Vakuf(Bugojno.-G.Vakuf)-Srnetica
-
- Direktor železnice
- Pridružio se: 17 Maj 2018, 17:01
- Kontakt:
Re: Pruge uzanog kolos. Lašva-D.Vakuf(Bugojno.-G.Vakuf)-Srnetica
Ovo je nemoguć vozni red za 06.10.1969. (ponedjeljak).
John Batts je 05.10.1969. krenuo na ovakvo putovanje vlakovima:
1. Beograd - Užice - Ustiprača - Sarajevo ("760")
U Sarajevo je stigao ujutro 06.10.1969. i nastavio:
2. Sarajevo - Lašva ("1435")
3. Lašva - Jajce ("760")
4. Jajce - Lašva ("760")
5. Lašva - Satajevo ("1435")
U Velikom Šeheru je prenoćio i u utorak ujutro krenuo za Čapljinu vlakom "1435" i onda nastavio za Dubrovnik vlakom "760".
Prema ovom voznom redu, 3. vlak iz Lašve, kreće u 5:50.
To bi značilo da je John Batts krenuo iz Sarajeva za Lašvu, prije nego li je u Sarajevo (Veliki Šeher) stigao iz Beograda.
Imate li red vožnje iz tog vremena Beograd - Veliki Šeher ?
Vjerojatno je taj vozni red, što ste ga postavili, bio "zimski".
John Batts je 05.10.1969. krenuo na ovakvo putovanje vlakovima:
1. Beograd - Užice - Ustiprača - Sarajevo ("760")
U Sarajevo je stigao ujutro 06.10.1969. i nastavio:
2. Sarajevo - Lašva ("1435")
3. Lašva - Jajce ("760")
4. Jajce - Lašva ("760")
5. Lašva - Satajevo ("1435")
U Velikom Šeheru je prenoćio i u utorak ujutro krenuo za Čapljinu vlakom "1435" i onda nastavio za Dubrovnik vlakom "760".
Prema ovom voznom redu, 3. vlak iz Lašve, kreće u 5:50.
To bi značilo da je John Batts krenuo iz Sarajeva za Lašvu, prije nego li je u Sarajevo (Veliki Šeher) stigao iz Beograda.
Imate li red vožnje iz tog vremena Beograd - Veliki Šeher ?
Vjerojatno je taj vozni red, što ste ga postavili, bio "zimski".
Ja drugog Reda vožnje za Lašva-Jajce nemam. Ovo je neki iz navedenog perioda a svake godine donosio se novi.
1968 je ukinuta uzana pruga Čukarica-Lajkovac pa je J-Batts verovatno autobusom stigao u Užice. Tu je seo na voz za Sarajevo.
Ja nemam Red vožnje za 1969 za Uzice-Sarajevo . Ovo je neki iz 1972 pa na dalje
1968 je ukinuta uzana pruga Čukarica-Lajkovac pa je J-Batts verovatno autobusom stigao u Užice. Tu je seo na voz za Sarajevo.
Ja nemam Red vožnje za 1969 za Uzice-Sarajevo . Ovo je neki iz 1972 pa na dalje
- Prikačeni fajlovi
-
- zet04160749cw.jpg (247.28 KiB) Pogledano 3159 puta
Da završimo sa putovanjem J.Battsa na relaciji Lašva-Jajce-Lašva 1969.godine.
Ložionica u stanici Jajce sa lokomotivom UNRRA 8. Ispred nje lokomotiva serije 83.
Industrijska dizel lokomotiva u Jajcu. Verovatno služila za manevru.
Ložionica u stanici Jajce sa lokomotivom UNRRA 8. Ispred nje lokomotiva serije 83.
Industrijska dizel lokomotiva u Jajcu. Verovatno služila za manevru.
- Prikačeni fajlovi
-
- 6 jajce UNRRA 8.jpg (195.33 KiB) Pogledano 3142 puta
-
- 21 jajce.jpg (214.26 KiB) Pogledano 3142 puta
U povratku dva simka iz železničke stanice Donji Vakuf.
Kompozicija voza u železničkoj stanici D.Vakuf
Lokomotiva serije 97 vrši manevru u stanici.
Kompozicija voza u železničkoj stanici D.Vakuf
Lokomotiva serije 97 vrši manevru u stanici.
- Prikačeni fajlovi
-
- 25 D,vakuf.jpg (153.22 KiB) Pogledano 3142 puta
-
- 24 D.Vakuf 1.jpg (173.68 KiB) Pogledano 3142 puta
-
- Direktor železnice
- Kontakt:
Re: Pruga uskog koloseka Lašva - Travnik - Donji Vakuf - Ja
Da se vratim na neka "neraščišćena" pitanja.
Drugo: Može li netko napisati primjere normalnotračnih ili širokotračnih vlakova (u svijetu) s "Abtovim dionicama".
Treće: Koji termin koristiti kada diesel ili električna lokomotiva vuče kompoziciju "u rikverc" ? Tu, naravno, ne može "tenderom naprijed".
Prvo: Kako bi normalnotračni vlakovi svladavali takav nagib ?Igor Legaz napisao:Još je Wilhelm von Pressel (sa suradnicima) imao ideju gradnje tunela Komar normalnotračne pruge za potrebe Sultanata, koji je, prema skici (njegovog francuskog suradnika) iz 1874., trebao bit dug 1430 m (samo 48 metara dulji od tunela izgrađenog za uskotračnu prugu), a na nadmorskoj visini od 761 m (svega 18 metara niže od tunela izgrađenog za uskotračnu prugu).
Jasno je da bi nadmorska visina od 761 m, smanjila nagib, koji ne bi bio oko 45 ‰ , nego nešto manji.
Drugo: Može li netko napisati primjere normalnotračnih ili širokotračnih vlakova (u svijetu) s "Abtovim dionicama".
PECELJ napisao:Lokomotiva ide tenderom napred
Treće: Koji termin koristiti kada diesel ili električna lokomotiva vuče kompoziciju "u rikverc" ? Tu, naravno, ne može "tenderom naprijed".
- Prikačeni fajlovi
-
- IMG-1d8e4f0d92fb13d365a7138f579faba8-V.jpg (219.17 KiB) Pogledano 3096 puta
-
- IMG-1dae0318d3fa85d274e7590d654d394e-V.jpg (180.31 KiB) Pogledano 3096 puta
-
- Komar uspon -11-1.jpg (117.73 KiB) Pogledano 3096 puta
Lokomotiva JŽ 83-166 na čelu kompozicije u železničkoj stanici Lašva 1966.godine :
Izvor : ebay
Izvor : ebay
-
- Direktor železnice
- Kontakt:
Ja mislim, da su projektanti odmah uvidjeli da bi varijanta "Komar" bila neizvediva za prugu "1435". Oni nisu ni razmišljali o tunelu Komar na manjoj nadmorskoj visini (uz duljinu tunela oko 3 km), nego su razmatrali varijantu "Usko". Čudi me kako im je, uopće, pala na pamet ideja "Usko pass"?! Ta zona, ne samo da ne pruža mogućnost "razvlačenja" pruge (prijevoj se ne zove slučajno "Usko"), nego je klima izuzetno surova.Kako bi normalnotračni vlakovi svladavali takav nagib ?
Ovo planinsko područje je jedno od najzahtjevnijih u Dinaridima.
Elmar Oberegger se nije upuštao u nagađanja, kako su projektanti mislili "izvest neizvedivo" (u XIX. stoljeću), kako bi realizirali Sandschakbahn ("mitski" projekt):
http://www.oberegger2.org/enzyklopaedie/sandschak.htm
- Prikačeni fajlovi
-
- 2019-04-24 17.00.08.jpg (179.65 KiB) Pogledano 3079 puta
-
- 2019-04-24 16.43.30.jpg (163.2 KiB) Pogledano 3079 puta
Zašto bi bio problem da normalnotračni vlakovi savladavaju veliki uspon?Igor Legaz napisao:Da se vratim na neka "neraščišćena" pitanja.
Prvo: Kako bi normalnotračni vlakovi svladavali takav nagib ?
O tome ima dosta pisano. Postavio sam i link sa tih putopisa što ću opet ponoviti. I sada ima u Češkoj pruga sa zupčanicom. Samo sad je to samo za turističke vožnje i lokomotiva nije parna nego dizel. Uspon je 57%o. Svojevremeno je za tu prugu bilo napravljeno 3 parne lokomotive u tvornici Winer Lokomotivfabrik u Beču. To je bila tender lokomotiva i poznata je bila po imenu Polaun. I za to stavljam link. A red bi bio i napisati koja je to pruga. To je dionica između kolodvora Tanvald i Korenov. Nisam bio na toj pruzi ali sam autom prošao pokraj te pruge. Pruga je na pruzi prema Poljskoj. Poljski pogranični kolodvor je Szklarska Poreba u kojem sam bio. Jedno vrijeme promet je bio obustavljen po toj pruzi između Poljske i Češke a prije nekoliko godina uz nekakvu pograničnu suradnju i sredstva EU ponovno je uspostavljen putnički promet dok teretnog nema. Doduše mora se presijedati u stanici Szklarska Poreba. Nema direktnih i daljinskih vlakova nego je u pitanju samo lokalni promet malogranični. Link na sliku parne lkomotive koje sam svojevremeno u Hrvatskoj postavio na forumu.
http://www.zeljeznice.net/forum/index.p ... eka/page-2
Erzbergbahn.
http://www.zeljeznice.net/forum/index.p ... bnja-2010/
http://www.zeljeznice.net/forum/index.p ... pnja-2010/
Ovo zadnje ne razumijem? Kako u rikverc da idu dizel i elektro lokomotive?
-
- Direktor železnice
- Kontakt:
Hvala za informacije o zupčastim prugama normalnog kolosijeka. Rijetke su, ali postoje. Detaljnije ću pretražito ono za Češku (Poljsku).
Kada takve lokomotive voze unatrag, koji se izraz koristi (u željezničarskom žargonu)?
U Hrvatskoj ima Siemens lokomotiva, koje nemaju dvije upravljačnice i (naravno) nemaju tender.
Ovo zadnje ne razumijem? Kako u rikverc da idu dizel i elektro lokomotive?
Kada takve lokomotive voze unatrag, koji se izraz koristi (u željezničarskom žargonu)?
Okolina Sipova.
Iznad ovog bedema nalaze se stepenice, koje vode to nekog platoa koje izgleda kao mesto za piknik sa sve improvizovanim mestom sa rostilj.
Iznad ovog bedema nalaze se stepenice, koje vode to nekog platoa koje izgleda kao mesto za piknik sa sve improvizovanim mestom sa rostilj.