Prepoznavanje fotografija

Stare razglednice, fotografije, stanice, dokumenta...

Moderator: alend

Odgovori
Korisnikov avatar
ivanjz
Uber minister
Pridružio se: 30 Mar 2012, 12:18
Kontakt:

Re: Prepoznavanje fotografija

Post od ivanjz »

Za ovu fotografiju se navodi da je snimljena u Srbiji. Gde?

http://www.google.com
Prikačeni fajlovi
Srbija.jpg
Srbija.jpg (271.87 KiB) Pogledano 2157 puta

Korisnikov avatar
shuca
Vozovođa
Pridružio se: 05 Jun 2012, 23:27
Kontakt:

Post od shuca »

Ovo su ex-austrougarski krajevi, po arhitekturi, odevanju...
Malko mi asocira na Rumu ... :?: :?:

colicdusan325
Šef stanice
Pridružio se: 03 Apr 2012, 20:26
Kontakt:

Post od colicdusan325 »

Da znas da ti je dobra asocijacija.Prvo rampa,drugo deo zgrade,do danasnje postavnice[bela zgrada]. ;)

Korisnikov avatar
shuca
Vozovođa
Pridružio se: 05 Jun 2012, 23:27
Kontakt:

Post od shuca »

colicdusan325 napisao:Da znas da ti je dobra asocijacija.Prvo rampa,drugo deo zgrade,do danasnje postavnice[bela zgrada]. ;)
Kad ono...Jeste RUMA... :lol:
RumaSt1.jpg
RumaSt1.jpg (75.66 KiB) Pogledano 2131 put

Korisnikov avatar
PECELJ
Uber minister
Pridružio se: 01 Apr 2012, 19:47
Kontakt:

Post od PECELJ »

Bravo g.shuco, Dobro ste Vi to namirisali... :D

Postoji i ova razglednica Rume ali sada su već podigli još jedan sprat na staničnoj zgradi i nastrešnicu :
Ruma.jpg
Ruma.jpg (119.34 KiB) Pogledano 2115 puta

Korisnikov avatar
ivanjz
Uber minister
Kontakt:

Post od ivanjz »

Svaka čast momci brzo rešeno!

Korisnikov avatar
ivanjz
Uber minister
Kontakt:

Post od ivanjz »

Lokomotiva JDŽ ПОЖ-11 na nepoznatoj lokaciji. Teško je reći o vremenu i mestu nastanka ove fotografije. Možda je Požaravec. Moguće je da g, Sdž361 zna više.

http://www.google.com
Prikačeni fajlovi
POZ-11.jpg
POZ-11.jpg (120.78 KiB) Pogledano 2084 puta

sdz361
Mašinovođa
Pridružio se: 02 Apr 2012, 18:19
Kontakt:

Post od sdz361 »

ivanjz je napisao:
Lokomotiva JDŽ ПОЖ-11 na nepoznatoj lokaciji. Teško je reći o vremenu i mestu nastanka ove fotografije. Možda je Požaravec. Moguće je da g, Sdž361 zna više.
Zaista nije lako odrediti mesto ove interesantne fotografije. Slika je sigurno iz perioda od kraja drugog svetskog rata do druge polovine pedesetih. To je sigurno jer su Požarevačke okružne železnice tek 1946. pripojene JDŽ i te oznake stavljene na njihove lokomotive, a kao što je poznato 1953. godine su oznake JDŽ promenjene u JŽ. Kao što se zna table na lokomotivama nisu momentalno promenjene već je to trajalo ali na ovoj lokomotivi je to bilo sigurno pre 1960. godine. U tom periodu poznati domicili ove lokomotive su bili sledeći: do 1952. godine Požarevac, tada je premeštena u Bijeljinu. Sledeći podatak koji imamo je iz 1962. godine kada se nalazi u Lajkovcu ali ne znamo kada je između 1952. i 62. premeštena iz Bijeljine u Lajkovac. Dakle ima puno "kandidata" za moguću lokaciju. Mislim da nije Požarevac iako je imao sličnu ogradu. U to vreme je uzani kolosek do stanične zgrade bio upleten u normalan a iza su bili normalni koloseci koji se na ovoj slici uopšte ne vide. Prilično sam siguran da nije ni Lajkovac iako je i ova stanica imala veoma sličnu ogradu. Ali na ovoj poziciji bi morala da se vidi ložionica a ne neke zgradice sa drvećem, broj koloseka tj. "dubina stanice" je suviše mali za Lajkovac i na svim slikama koje ja imam vestibil do ograde je u Lajkovcu popločan a na ovoj slici nije. Mislim da na slici nije ni Bijeljina (mada ima par detalja koje odgovaraju toj lokaciji) jer koliko ja znam ta stanica nikad nije imala ovakvu ogradu - molim Čolića za ekspertsko mišljenje.

Ovo je najverovatnije neka veća ili srednja stanica sa pruga Požarevac - Ladne Vode, Bijeljina - Ugljevik/Mezgraja ili sa neke od "lajkovačkih" pruga. Ima više kandidata. Ovakve ograde su na primer imale stanice Valjevo i Obrenovac. Moguća lokacija je i Petrovac na Mlavi itd. Pitanje lokacije ostaje otvoreno do daljeg a vreme nastanka su sigurmo pedesete jer su tada železničari imali ove svetle uniforme a kako sam već objasnio zbog oznaka JDŽ sigurno nije nastala kasnije.

colicdusan325
Šef stanice
Pridružio se: 03 Apr 2012, 20:26
Kontakt:

Post od colicdusan325 »

Fotografija nije sa pruge Bijeljina-Ugljevik/Bosanska Mezgraja,kao i stanica Bijeljina.Bas nema nikakvih detalja koji bi podsecali na stanicu Bijeljina.Otkuda taj tip lokomotive serije83,u Bijeljini,kada su tamo bile lokomotive serije 83 DJDJ.A ako je i bila onda,je otisla za Lajkovac,kada su dosle lokomotive 83DJDJ.Do dolaska lokomotiva serije 83,vodeca serija je bila lokomotiva serije71,kao i lokomotiva serije 80 ,koja je dolazila na ispomoc iz lozionice Zrenjanin.

Korisnikov avatar
PECELJ
Uber minister
Pridružio se: 01 Apr 2012, 19:47
Kontakt:

Post od PECELJ »

Ako mogu nešto da pomognem :

Ograde na stanicama :

Lajkovac (ostala ista )
Ograda La.jpg
Ograda La.jpg (98.53 KiB) Pogledano 2040 puta
Valjevo (ostala ista)
Ograda VA.jpg
Ograda VA.jpg (84.9 KiB) Pogledano 2040 puta
Požarevac (slika je stara, ograda ne odgovara. Jedino ako nije posle rata napravljena nova po uzoru na ove dve stanice)
Ograda PO.jpg
Ograda PO.jpg (74.62 KiB) Pogledano 2040 puta
U Petrovcu izgleda da nije bilo ograde.

Odgovori

Povratak na “Razglednice, fotografije sa motivima železnica, železničke stanice”