Istočna pruga Sarajevo-Ustiprača-Višegrad-Vardište
Re: Istočna pruga Sarajevo-Ustiprača-Višegrad-Vardište
Neznam dali su bile ove dve fotografije, ali sigurno nisu bile zajedno. Interesantne su zato što su snimljene sa istog mesta (ili je mala razlika u lokaciji)
83-076, Teretni voz kod Pala.
83-076, Teretni voz kod Pala.
- Prikačeni fajlovi
-
- 83-076.jpg (147.66 KiB) Pogledano 2413 puta
DMV kod Pala.
- Prikačeni fajlovi
-
- DMV.jpg (125.85 KiB) Pogledano 2410 puta
PECELJ napisao:Spisak tunela na releciji Sarajevo-Vardište, po austrougarskoj nomenklaturi :
* da li je moguće da do sada niko, na srpskim forumima železnice, nije prikupio ove podatke o tunelima na relaciji Beograd-Vardište i napravio ovakav pregled ?
Sa-Var. 2.jpg Izvor : modifikovano sa foruma zeleznice.net
Izgleda da ovo nije u potpunosti tačno.
Prema saznanjima g.milan_s i uz pomoć našeg g.sdz361 prava informacija je sledeća :
"Austrougarski brojevi tunela su bili:
============================
Sarajevo - Most na Drini: od 1 do 64
Most na Drini - Uvac: od 65 do 84
Most na Drini - Vardište: od 1 do 15
Numeracija je bila takva pošto se pravac Sarajevo - Uvac smatrao glavnim pravcem, dok se pravac Most na Drini - Vardište smatrao odvojkom sa glavnog pravca pruge.
Kad je Beograd spojen sa Sarajevom između dva svjetska rata, izvršena je renumeracija, pa su tuneli od Beograda do Sarajeva dobili nove brojeve od 1 do 134.
U taj popis ušlo je još nekoliko tunela izgrađenih nakon austrougarskog perioda na dijelu pruge Sarajevo - Vardište.
Tom prilikom su tuneli od Mosta na Drini do Uvca, dobili nove brojeve od 1 do 20."
Prema tome treća tabela bi trebala da izgleda ovako :
Posle onih ispravki tabele tunela ovo bi bio tunel br. 12
Posle onih ispravki tabele tunela ovo bi bili tuneli br. 3, 4 i 5
Na osnovu čega je ovo tunel 12?PECELJ napisao:Posle onih ispravki tabele tunela ovo bi bio tunel br. 12
Ako se pogleda ona ispravljena tabela, tunel 12 je udaljen oko 4 km od Vardišra a i Vi ste naveli da je u blizini Vardišta.
Ne bih ni ja znao da to nije naveo g.milan_s na forumu zeleznice.net, kao i one ispravke oko označavanja tunela od Mosta na Drini do Vardišta za vrema AU.
Ne bih ni ja znao da to nije naveo g.milan_s na forumu zeleznice.net, kao i one ispravke oko označavanja tunela od Mosta na Drini do Vardišta za vrema AU.
Sasvim je moguće da to bude bilo koji tunel od 11 do 14 g. PECELJ!PECELJ napisao:Ako se pogleda ona ispravljena tabela, tunel 12 je udaljen oko 4 km od Vardišra a i Vi ste naveli da je u blizini Vardišta.
http://www.google.com
U principu sve je moguće ali mislim da treba verovati g.milan_s , jer se tamo vodi kao odličan poznavalac uzanih pruga.
Nešto slično kao kod nas g.sdz361.
Nešto slično kao kod nas g.sdz361.
Popis tunela koji je dat nije tačan. Tunel sa razglednice nije u ovom opisu jer je on dosta kraći. Između Dobruna i Vardišta postoji tačno pet tunela. Na slici dole sa Google Earth je data pozicija ovog tunela. Mali propust ispred tunela je dokaz da je to taj tunel. On jeste drugi od Dobruna prema Vardištu. Mislim i da je razglednica dosta doterena jer desna strana nije baš ovakva, ili je promenjena kada je put trasiran.
http://www.gogle.com
http://www.gogle.com
- Prikačeni fajlovi
-
- Tunel.jpg (138.12 KiB) Pogledano 2414 puta