Istočna pruga Sarajevo-Ustiprača-Višegrad-Vardište
Re: Istočna pruga Sarajevo-Ustiprača-Višegrad-Vardište
Zeležnička stanica Dobrun :
Izgled posle renoviranja i puštanja u promet turističke pruge :
Izvor : ugašeni forum...
Izgled posle renoviranja i puštanja u promet turističke pruge :
Izvor : ugašeni forum...
Čuvena crkva u Dobrunu :

Današnji izgled :

Današnji izgled :
Tu je i muzejska postavka lokomotive serije 19-126 zvana " Teja" :
Stara razglednica Višegrada izdata povodom otvaranja istočne pruge.
- Prikačeni fajlovi
-
- Visegrad.jpg (181.43 KiB) Pogledano 2375 puta
- Prikačeni fajlovi
-
- Praca1.jpg (267.69 KiB) Pogledano 2339 puta
Ovaj most se nalazio između stanica Sudići i Mesići. Tu je pruga na kratko prelazila na lijevu obalu rijeke Prače, a zatim se ponovo vraćala na desnu. Ovde su vrlo blizu postojala dva mosta, a ovo je prvi iz pravca Sarajeva. Ovo sam naznačio na karti.ivanjz napisao:Jedan od nekoliko mostova u kanjonu reke Prače između Mesića i Ustiprače.
http://www.google.com
- Prikačeni fajlovi
-
- Karta.jpg (89.5 KiB) Pogledano 2313 puta
Poslednja izmena od DraganFo u 23 Feb 2014, 12:49, izmenjeno 1 put ukupno.
Između Mesića i Ustiprače postojao je samo jedan most kojim je pruga prelazila na lijevu obalu rijeke Prače i tom stranom išla sve do Ustiprače.
To je ovaj most.
Sve čestitke ljudima koji ovaj forum čine toliko zanimljivm!!!
To je ovaj most.
Sve čestitke ljudima koji ovaj forum čine toliko zanimljivm!!!
- Prikačeni fajlovi
-
- Mesici-most.JPG (190.35 KiB) Pogledano 2267 puta
Hvala DraganuFo na ispravci lokacije ovog mosta u kanjonu reke Prače. Znam da je DraganFo dobar poznavalac Istočne pruge, a što je pokazao više puta na starom forumu.
Most na staroj razglednici koju je postavio DraganFo poznat je pod imenom Grefov most. Ovaj most je i danas ostao očuvan što se vidi i na ovom snimku sa Panoramia. Njegova pozicija se vidi lepo i na ovoj karti. Bio je nizovodno od ušća reke Rakitnice u Praču. Trasa pruge od Mesića do ovog mosta je u potpunosti zarasla, pa je možda i to jedan od razloga što je ostao sačuvan. Na mapi sa Google Earth lepo se vidi ovaj most. Prelaskom ovog mosta iz pravca stanice Mesića ulazilo se u prvi tunel dužine 47 m(49), a zatim u dosta duži tunel 225 m(50). Očigledno i na današnjem putu postoji dugački tunel kod ovog mosta. Zanimljivo je da reka Prača na ovom delu ima Г oblik. Kako je malo ostalo očuvanih mostova na Istočnoj pruzi lepo bi bilo da se trajno sačuva.
Malo je čudno da nikoga iz Rogatice ne interesuje ova pruga. Oni imaju odličan portal koji se puno bavi istorijom. Najveći broj priloga preuzet je sa zeleljeznice.net i ovog foruma. Nikakvih novih fotografija sa nekadašnje trase Istočne pruge nema!
Nažalost do sada nismo imali niti ijednu reportažu sa ovog dela pruge. Na svim mestima gde put prema Rogatici prolazi desnom stranom reke Prače očuvana je i trasa pruge koja se nalazi na levoj obali.
Malo je čudno da nikoga iz Rogatice ne interesuje ova pruga. Oni imaju odličan portal koji se puno bavi istorijom. Najveći broj priloga preuzet je sa zeleljeznice.net i ovog foruma. Nikakvih novih fotografija sa nekadašnje trase Istočne pruge nema!
Nažalost do sada nismo imali niti ijednu reportažu sa ovog dela pruge. Na svim mestima gde put prema Rogatici prolazi desnom stranom reke Prače očuvana je i trasa pruge koja se nalazi na levoj obali.
- Prikačeni fajlovi
-
- Greefov-most.jpg (220.65 KiB) Pogledano 2377 puta
-
- Grefov-Most1.jpg (284.1 KiB) Pogledano 2377 puta
-
- Grefov_most.jpg (223.43 KiB) Pogledano 2377 puta
Juče sam razgovarao sa jednim prijateljem, koji radi u deminerskom timu i koji mi je rekao da niko i ne pomišlja da prodje trasom Istocne pruge od Duba do Mesića, jer je prepuna mina iz posljednjeg rata. Poseban problem su tuneli na toj dionici, a u jednom im je prije nekoliko godina poginuo deminer...
Ovo je upozorenje za sve one koji su planirali da prodju tom trasom, a i sam sam medju njima. Izgleda da u neko dogledno vrijeme neće biti ništa od te "avanture" zbog opasnosti od mina...
Ovo je upozorenje za sve one koji su planirali da prodju tom trasom, a i sam sam medju njima. Izgleda da u neko dogledno vrijeme neće biti ništa od te "avanture" zbog opasnosti od mina...