Bezbroj puta sam autobusom prolazio preko ovog mosta i pored kućice.ivanjz napisao:Malo bi bilo daleko da se do buzometra u Lajkovcu doprema voda sa kolubarskog mosta u Ćelijama. Pumpna stanica nalazila se kod Čačanskog mosta, a njeni ostaci postoje i danas. Neko vreme je i varoš koristila ovu vodu kao industrijsku, sve dok nije urađen vodovod.
http://www.google.com
Ne znam kako mi se urezalo u pamćenje da je tu bila i pumpa za vodu za buzometar (pravilno je reći pulzometar), pa nisam ni proveravao.
Sad sam pronašao tekst-mislim da je sa ugašenog foruma i sam se uverio :
"Posle završetka rata i stvaranja kraljevine SHS, otpočelo se sa obnovom i izgradnjom železničkog čvora u Lajkovcu.Pulzometar je podignut i osposobljen godine 1921. Izgrađen je od betona, sa tornjem, na betonskim stubovima, kapaciteta 120 metara kubnih vode, a korišćen je za snabdevanje vodom parnih lokomotiva. Vodom se snabdevalo iz nekoliko bunara, a kasnije i sa Kolubare. Godine 1936. iskopan je bunar- rezervoar za vodostanicu kod Pepeljevačkog mosta na Kolubari, dubine 7 metara, prečnika 2 metra. Iste godine u ložioničkom krugu su iskopana dva bunara za napajanje lokomotiva. Prvi je zidan opekom sa betonskom oblogom i betonskim krovom, dubine 7 metara, prečnika 3 metra. Drugi je takođe zidan opekom sa betonskom oblogom. Krov bunara je sa kupolom za ventilaciju. Bunar je pregrađen na dubini od jednog metra od krova za smeštaj pumpe. Dubine je 6 metara, prečnika 3 metra.Na Kolubari , kod mosta, 1937. godine ozidana je od tvrdog materijala pumpna kućica. Pokrivena je crepom na dve vode, sa električnim osvetljenjem i služila je za stanovanje."
Još jednom hvala g.ivanjz.
Izgleda da mi je juče bio loš dan !!!