Negdje otprilike iza ove krivine koja će skrenuti uskoro desno je bila velika željeznička nesreća. Nije nevrema samo u današnje vrijeme kao i odroni. Negdje početkom šezdesetih ili možda sam kraj pedesetih) vlak sa prijevozom putnika je odletio u Neretvu. Odronile su se stijene i odnijele komad lijeve šine ( uz Neretvu. Vlak sa lokomotivom 73-014 je izletio sa pruge u Neretvu. Poginuo je strojovođa Kurt. Ložač je preživio ali je bio teško ozlijeđen. Strojovođu je poklopio tender. Bio je veliki sprovod u Mostaru. Kasnije je bila izdala i jedna mala knjižica o tom događaju. U knjižici je bilo nešto i slika ali nije tekst bio samoj o nesreći niti uzroku nego je napisana u stihu epska pjesma. Kada je bio sprovod prije nailaska pored gimnazije spuštena je rampa i izašla je parna lokomotiva tu. Nailaskom sprovoda 5 minuta je neprekidno svirala parnom pištaljkom. Sin od strojovođe Kurta bio je kasnije u Konjicu stomatolog.PECELJ napisao: 24 Feb 2025, 13:04 Za ovu fotografiju je pisalo "Okolina Mostara 1966.godine " :
Neka bluža lokacija ?
Okolina Mostara 1966..jpg
Spomenut je iznad uzane pruge tunel Jedrinje. Tunel je u izgradnji na normalnoj pruzi. Dugačak je preko 3000 m ( čini mi se negdje oko 3300). Tunel je skoro pa potpuno u pravcu. Kada uđeš u tunel s južnog portala vidiš izlaz na sjevernom poralu. A to vidiš kao jednu malu bijelu točku koja se vožnjom sve više povećava. Iako su normalnom prugom vuču obavljale dizel i elktro lokomotive morao si zatvarati obavezno prozore u vagonima. Razlog tomu je bio da se mnogo iz Ploča za koksaru Lukavac prevozio antracit. On je bio u rasutom stanju, doslovno kao prašina. Ulaskom u tunel pritisak vjetra je tu prašinu dizao u zrak. Ja sam se jedanput vozio na prelazu između vagona jer nije bilo mjesta. Izlaskom na svijetlo iz tunela sav sam bio od ugljene prašine zasut.