Bosanska Rača – Bijeljina – Ugljevik - B. Mezgraja

Sve vezano za pruge uskog koloseka u Bosni i Hercegovini
Odgovori
mali.paja
Direktor železnice
Pridružio se: 09 Jul 2012, 12:38
Kontakt:

Re: Bosanska Rača – Bijeljina – Ugljevik - B. Mezgraja

Post od mali.paja »

Trebalo bi pogledati u grafikon te pruge. Sa strane bi trebalo biti označeno gdje i da li ima okretnicu ili trianglu i vodostanicu.

colicdusan325
Šef stanice
Pridružio se: 03 Apr 2012, 20:26
Kontakt:

Post od colicdusan325 »

postovanje.ova fotografija nije sa pruge bijeljina-modran-mezgraja,kao ni lokomotiva serije 83.ovo ce pre biti sa pruge oko banovica.

colicdusan325
Šef stanice
Kontakt:

Post od colicdusan325 »

gde nestade fotografija lokomotive 83 navodno jabanusa.

colicdusan325
Šef stanice
Kontakt:

Post od colicdusan325 »

bravo za fotografiju.lokomotiva je na cetvrtom koloseku u lozionici bijeljina stara.ograda deli lozionicki krug od otvorene pruge bijeljina -modran-bos.meagraja.pozdrav g-dine hum. u celoj prici u vezi lozionice muci me samo jedno,mislim da je zgrada lozionice bila kratka za lokomotive serije 83.kao dete se secam lokomotiva serije 71i lokomotiva serije 80[ispomoc iz lozionice zrenjanin],kako su bile garirane unutar lozionice u .hladnom stanju.mislim da lokomotive serije 83 zbog svojih gabarita nikada nisu bile garirane u lozionici.voleo bih da nisam u pravu.pozdrav.

colicdusan325
Šef stanice
Kontakt:

Post od colicdusan325 »

postovanje g-dine hum.da o tom koloseku i govorim.ovo sto sada polemisem ,pricam ,razgovaram ,raznenjujem sa vama na moje veliko zadovoljstvo,su secanja jednog decaka[rodjen 1953 u bijeljinii odrastao u stanici do 1960] koji je odrastao na tim prostorima.pretpostavljam da je nekada davno stanica bijeljina stara imala 3[tri] stanicna koloseka i verovatno vreme bila glavna stanica i naravno imala lozionicu sa cetiri koloseka moja pretpostavka.otvaranjem pruge bosanska raca-bijeljina,bijeljina stara gubi na znacaju.ostaje verovatno glavni prolazni kolosek kao i stanicna zgrada kao i putni prelaz koji se nalazio izmedju lozionice i stanicne zgrade.preko kanala dasnica bio je veliki prostor gde je za svetog iliju drugog avgusta bio veliki vasar puno svsta naravno i vozovi puni sveta.moja pretpostavka je da stanica bijeljina stara gubi na znacaju u saobracajnom smislu,prvi i drugi kolosek postaju slepi koloseci,a treci kolosek ostaje glavni prolazni kolosek pruge bijeljina -modran-ugljevik -bosanska mezgraja.ona cuvena fotografija na celu sa sa one tri 83 nastala je na prvom koloseku u stanici bijeljina stara. tu je pre njh bio gariran pomocni voz.prosto je neverovatno da slike iz lozionice bijeljina a vezano za lokomotive serije 83 pamtim u kasnim nocnim satima.bio sam dete ,ali pamtim dim ,vatru,pripreme za prve izlaske na vozove.naravno da pamtim i scene iz stanice bijeljina,kao i onu fotografiju 83-162 koja se sprema za skidanje sa plato kola.bila je noc gledam kroz prozor 83[ neznam naravno broj dali je nova ili dosla iz revizije]koja stoji na stulcu[peti kolosek 1435mm] i ceka jutro za skidanje i pravac lozionica bijeljina stara.stadali .punim 70 godina i jedino sta mi je zao sto sto za 40 godina sluzbe na zeleznici nisam fotografisao bar po jednu sliku tamo gde sam sve dezurao i proputovao.sta mislite kakva bi to bila dobra kulturna bastina. ostaje ovako samo da se secamo,a vama u svakom slucaju gvala kao znanim i neznanim pozdrav,

colicdusan325
Šef stanice
Kontakt:

Post od colicdusan325 »

postovanje jos jednom,i dobro da ste se javil ,da ispravimo moju gresku.u brzini napisah bosanska raca i prvi kolosek je bio prolazni u stanici bijeljina stara ,a drugi i treci su bili slepi koloseci.lokomotive serije 83 sa one cuvene fotografije su bile ugasene i garirane na trecem koloseku stanice bijeljina stara.posle su bile prevucene u stanicu bijeljina,da li su bile garirane na prvom ili drugom koloseku,to zaista ne znam.

Korisnikov avatar
cira-1
Ministar železnica
Pridružio se: 30 Mar 2012, 20:43
Kontakt:

Post od cira-1 »

Daki ste muslili na ovu kriuvinu???

Deo pruge pored kanala od Bijeljina -Bijeljina stara
Deo pruge pored kanala od Bijeljina -Bijeljina stara.jpg
Deo pruge pored kanala od Bijeljina -Bijeljina stara.jpg (60.42 KiB) Pogledano 1461 put

Izvor : Fb

mali.paja
Direktor železnice
Kontakt:

Post od mali.paja »

Metković-Ploče jeste u Hrvatskoj geografski ali što se tiče željeznice nije imala nikakve veze sa njom. Talijani su izgradili prugu Metković-Ploče ali su veliki dio onesposobili nakon kapitulacije 1943. Iako je pruga Metković-Ploče, Uskoplje-Dubrovnik, Uskoplje-Zelenika, Bileća-Nikšić-Titograd, Bar-Virpazar (750mm) i Titograd-Plavnica (600mm) bile najvećim dijelom u Hrvatskoj i Crnoj Gori sve su bile pod upravom u Sarajevu. Konkretnije pod direkcijom Mostar. Pruge u Crnoj gori su negdje krajem šezdesetih a možda i kasnije izašle iz Uprave Sarajevo. Sarajevo je još krajem šezdesetih slalo osoblje (strojovođe i ložači) na prekvalifikaciju u školu u Vogošći iz Crne Gore. A da ne spominjem da su se i prometnici, kondukteri itd isto školovali i prekvalificirali u Sarajevu.

mali.paja
Direktor železnice
Kontakt:

Post od mali.paja »

Hum napisao: 26 Mar 2023, 23:58 Ништа "али"
mali.paja napisao: Metković - Ploče jeste u Hrvatskoj geografski ali

Иако је одломак стручног рада изричито насловио
Kratak pregled razvoja željezničkog
saobraćaja u Bosni i Hercegovini do
Drugog svjetskog rata
аутор изоставља (на пример) Билећа - Коравлица, а уврштава Метковић - Плоче.
Itekako ima i to veliko ALI. Zašto ne uzmeš cijeli citat!

colicdusan325
Šef stanice
Kontakt:

Post od colicdusan325 »

postovanje . u pravu ste.jeste 760mm.treci pretovarni kolosek stanice bijeljina bio je nadvisen u odnosu na prvi i drugi kolosek.na fotografiji je moj otac sef stanice bijeljina[1949-1960] colic djuradj sa pretovarnim radnicima.

Odgovori

Povratak na “Nekadašnje pruge uskog koloseka u Bosni i Hercegovini”