Ja sam poslednji put bio u Zagrebu 2018. pa mogu da napravim neko poređenje; što se tiče infrastrukture, njeno stanje je u Beogradu poboljšano, naročito u periodu cca. 2005-2015, kada je zamenjen donji stroj na većini tramvajske mreže. Nakon toga se nastavilo sa rekonstrukcijama pruga, koje se izvode do danas, no nažalost dosta sporije i nekvalitetnije. I pored toga, moj utisak je da je donji stroj u Zagrebu ipak izveden kvalitetnije i bolje se održava.mali.paja napisao: 28 Jan 2022, 02:38 Možda nisam objektivan ali mi se čini da je u Zagrebu bolje održavanje tramvaja i pruga?
Što se tiče održavanja tramvajskih kola, zagrebačko je na zavidnom nivou u odnosu na beogradsko - uprkos primedbama zagrebačkih forumskih kolega koji se žale na lošije održavanje u poslednjih par godina. S nemalo cinizma bih rekao da se u Zagrebu tramvaji održavaju, a u Beogradu - krpe. Doduše, iz ovoga bi se još mogli izuzeti CAF-ovi, koji su i nakon 10 godina eksploatacije u finom stanju. Sve ostalo je... pa, slabije.
Doduše, to je tradicionalno tako već decenijama. Da se vratimo na prethodne komentare o Česima - koji u Zagrebu saobraćaju preko 45 godina (wow!) dok su ih se u Beogradu "rešili" posle samo 17 godina rada. I već tada su (verovatno) bili izraubovani.