Beogradski tramvaji
Re: Beogradski tramvaji
Poštovani JŽ 363,
da ne bismo trošili prostor foruma, poslao sam Vam privatnu poruku. Molim da je pročitate. Hvala!
da ne bismo trošili prostor foruma, poslao sam Vam privatnu poruku. Molim da je pročitate. Hvala!
8. septembra 1932. godine, u 5 časova ujutru, sa Kneževog spomenika krenuo je prvi tramvaj broj 12 i na Dedinju je bio za 25 minuta. Korisnost ove pruge je očigledna, pošto spaja jedno od najudaljenijih predgradja sa centrom grada. Njen značaj je još i veći pošto će podstaći gradjevinsku delatnost na Dedinju, koje će postati jedno od najzdravijih, najčistijih i najuredjenijih predgradja prestonice.
Trasa tramvaja na liniji 12 prema Dedinju :
Dok jos mnogo toga nije izgradjeno u Karadjordjevoj.
Bio jednom jedan BeogradRe: Beogradski tramvaji
Tramvaj je nekada išao kroz Knez Mihailovu ulicu :
- Prikačeni fajlovi
-
- tramvaji-po-beogradu-0 Kroz Knez Mihailovu nekada je vozio tramvaj.jpg (62.92 KiB) Pogledano 4676 puta
Tramvaj na raskrsnici Nemanjine i Kneza Miloša :
Izvor : Aca Z.Jovanović
Izvor : Aca Z.Jovanović
- Prikačeni fajlovi
-
- 48375961_2820315854660837_1863494436088971264_n.jpg (60.81 KiB) Pogledano 4646 puta
Znao sam da imam slike sa ovom temom ali mi je baš dugo trebalo da ih nađem u haosu moje digitalne arhive.JŽ 363 napisao:Na sreću, u monografiji "60 godina JGP" se ipak mogu pronaći odgovori;
već od 1945. godine, bilo je uspostave pojedinih autobuskih linija sa svega par postojećih autobusa koji su bili opravljeni. Izgleda da su zbog manjka vozila, te linije bile dosta nepouzdane, pa je uvođenje trolejbusa došlo kao spas. I kao što smo pretpostavljali, u kratkom prelaznom periodu zamene tramvaja trolejbusima na liniji 1, bila je uvedena autobuska linija od Slavije do Kalemegdana.
Na prvoj se vidi stajalište "zamenske" autobuske linije broj 1 na terazijama u periodu od ukidanja tramvajskog saobraćaj do uvođenja trolejbusa. Ono što je interesantno na ovoj slici je da se radi o privremenom stajalištu na levoj strani Terazija (strana prema Kasini). Vidi se i da je tabla sa oznakom linije nije postavljena na stubu već na pokretnom drvenom nosaču.
Razlog tome se vidi na drugoj fotografiji.
Na desnoj strani Terazija (prema Moskvi) su se vadile šine i skidala drvena kocka pa je ta strana bila zatvorena za saobraćaj.
Terazije zimi :
- Prikačeni fajlovi
-
- TERAZIJE-ZIMA-SNEG-346534534-222.jpg (142.92 KiB) Pogledano 4580 puta
Rasksnica kod "Londona" :
- Prikačeni fajlovi
-
- LONDON-NAC-235235.jpg (146.56 KiB) Pogledano 4541 put
Tramvaji na Slaviji :