Beogradski tramvaji

Odgovori
Vesa
Vozovođa
Pridružio se: 07 Feb 2017, 19:04
Kontakt:

Re: Beogradski tramvaji

Post od Vesa »

Mislim da oko ovih motornih kola više nema dileme.
Sad nađoh jednu fotografiju, ne znam tačno odakle mi, ako je neko vidi negde, molim da mi javi izvor.
Ima malo fotografija rekaroserizovanog "siemensa". Ko ih ima a voljan je da ih podeli s nama, neka ne okleva...
Prikačeni fajlovi
DSC_0051.JPG
DSC_0051.JPG (214.32 KiB) Pogledano 2788 puta

Vesa
Vozovođa
Kontakt:

Post od Vesa »

Poštovani JŽ 363,
imate li tu skicu okretnice?

Korisnikov avatar
cira-1
Ministar železnica
Pridružio se: 30 Mar 2012, 20:43
Kontakt:

Post od cira-1 »

Na mestu centralnog gradskog trga nekada je postojala kafana, nalik mnogima iz onog doba, smeštena u prizemnoj kući. Pre rata tu je bila legendarna "Topola", veoma blizu mesta gde se danas nalazi gorostasna skulptura posvećena nekadašnjem političaru. Vide se šine,a koliko vidim da je dvokolosečna ???
Kafana Topola - 1.jpg
Kafana Topola - 1.jpg (90.4 KiB) Pogledano 3308 puta
Izvor : Beograd nekad i sad : Trg Nikole Pašića

Našao sam i ovj podatak : Godine 1947. Terazije su preuređene, šine povađene. Privremena okretnica tramvaja je napravljena na Trgu Marksa i Engelsa (današnjem Trgu Nikole Pašića) koji je bio u izgradnji, a početkom ’50-ih godina prošlog veka tramvaji su se preselili na okretnicu kod crkve Svetog Marka gde su ostali do danas.

JŽ 363
Ložač
Pridružio se: 01 Sep 2017, 23:24
Kontakt:

Post od JŽ 363 »

Lep pozdrav g. Vesa,

pronašao sam spomenutu skicu, prenosim je:

Slika

Objavljena je bila na forumu Railserbia.net, a njen autor je bio član "Topčiderac".

JŽ 363
Ložač
Kontakt:

Post od JŽ 363 »

cira-1 napisao:Na mestu centralnog gradskog trga nekada je postojala kafana, nalik mnogima iz onog doba, smeštena u prizemnoj kući. Pre rata tu je bila legendarna "Topola", veoma blizu mesta gde se danas nalazi gorostasna skulptura posvećena nekadašnjem političaru. Vide se šine,a koliko vidim da je dvokolosečna ???
Poštovani g. cira-1,

crtež koji ste postavili prikazuje stanje lokacije u vremenu pre 2. sv. rata. Deo šina koji se vidi na slici je zavoj kojim su tramvaji s Bul. Kralja Aleksandra vozili na Terazije i ta deonica je svakako bila dvokolosečna. Uzeo sam slobodu da u prethodnu skicu ucrtam stanje sa crteža;

Slika

crvenim sam zaokružio lokaciju koju je slikao autor crteža.
Nedoumica u vezi s dvokolosečnom prugom se odnosila na samu okretnicu prekoputa "Borbe", tj. da li je sama okretnica imala jedan ili dva koloseka.

Što se tiče same okretnice, razultati do kojih se može doći metodom dedukcije jeste da je izgrađena najranije u vreme uvođenja trolejbusa, tj. u kasno proleće 1947. godine. Međutim, moguće je da je do toga došlo i kasnije, pošto sam nailazio na podatke da je u jednom periodu kao početna stanica (već) skraćene 6-ice služila ukrsnica pored Skupštine.
Do kada je okretnica egzistirala? Tokom 1949. jeste, ako kao dokaz uzmemo video s Bredom 2 kod pošte (a koje su te godine isporučene). Po meni, okretnica je demontirana najverovatnije s početkom gradnje zgrade Doma sindikata, ili tokom pripremnih radova na gradnju. Nažalost, ovakva nagađanja nisu najinteresantnija. Trebalo bi krenuti u istraživanje periodne građe, ali manjak vremena često koči...

Vesa
Vozovođa
Kontakt:

Post od Vesa »

Poštovani JŽ 363,
hvala Vam za sve što ste nesebično podelili s nama. Da li biste bili ljubazni još da objasnite poslednju fotografiju koju sam ja postavio? Gde se tramvaj tačno nalazi na mapi?
Sećam se Topčiderca, imao je odličnih priča o liniji 12 za Dedinje.

JŽ 363
Ložač
Kontakt:

Post od JŽ 363 »

Vesa napisao:Da li biste bili ljubazni još da objasnite poslednju fotografiju koju sam ja postavio? Gde se tramvaj tačno nalazi na mapi?
Lep poydrav, g. Vesa,

tramvaj MAN s prikolicom se nalazi u Nemanjinoj ulici, prošavši raskrsnicu s Ul. Svetozara Markovića. Zgrada u pozadini je "Akademija 28", s tim što je u međuvremenu očigledno pretrpela promene (više ne postoje krilna vrata ka Nemanjinoj).

Dolazim i do zaključka da su tramvajske pruge u Nemanjinoj i na donjem delu Bulevara Revolucije jedine u tadašnjem Beogradu bile izdvojene u baštice u sredini ulice, sa stubovima unutar koloseka. Da li grešim?

JŽ 363
Ložač
Kontakt:

Post od JŽ 363 »

Grešim. Postojala je i jedna deonica u Bul. Vojvode Mišića, između Sajma i Mostara.

Vesa
Vozovođa
Kontakt:

Post od Vesa »

Hvala. Zbunilo me je ono što je pisalo ispod fotografije, ali mi se nikako nije uklapalo.

JŽ 363
Ložač
Kontakt:

Post od JŽ 363 »

Dok smo pri temi o okretnici na Trgu Marksa i Engelsa, postavio bih još jednu interesantnu fotografiju;

Slika

Ja bih je datirao upravo u period 1948-1950. Ako dobro primećujem, tramvajska pruga zaokreće na desnu stranu, a potvrda za to je položaj kontaktne mreže koju "otkriva" beli zid nekadašnje zgrade suda. Pogled objektiva bi trebalo da je usmeren pravo na prostor okretnice, mislim da se tamo čak nazire i jedan rešetkasti stub, nosač tramvajske mreže.

Ne sećam se gde sam tačno pronašao fotografiju - Flickr ili neki od srodnih foruma - ali nažalost nisam uspeo da nađem verziju sa većom rezolucijom. Time bi raspoznavanje bilo mnogo lakše.

Odgovori

Povratak na “Tramvaji i žičare na bivšim ExYu prostorima”