Vjekoslav Klaić je u knjizi "Bosna • Podatci o zemljopisu i poviesti Bosne i Hercegovine", izdatoj 1878. godine, napisao nešto o Drini i o kamenom mostu u Višegradu, što se može pročitati u isječku stranice te knjige (u prilogu).železocestnik napisao:Pa da, to su nevjerovatne sile, koje nastupaju kot katastrofalnih povodnji...
Ja mislim , da postoje nacrti, kada je Austrijska monarhija prvi put ustanavljala, kakvo je stanje temelja. Bilo je veoma loše...
I sada, ako ima velika sila, volat ode niz reku...
Kamena ćuprija zauzima suviše prostora za tako divlje reke (zbog širokih nosača i puno broja nosača).
Tek sa novim tehnologijama je moguće riješiti probleme, koje tada nisu mogli.
Mimar Sinan je koristio tehnologiju XVI. st., i to na fantastičan način.
Veliki vezir Sokolović, je kao vakif, odredio kako se most ima održavati. Most je zgotovljen 1577., a Evliya Çelebi je 1664. bio u Višegradu i tad je zapisao kako se jedan volat bio urušio usljed velike poplave Drine.
Mi ne znamo, koji je bio ključan razlog urušavanja volta, ali je moguće da razlog nije bio u "tehnologiji" gradnje mosta, nego u nepoštivanju odredaba o održavanju iz vakufname.
A, temelji - mimarovi temelji su besprijekorni na svim njegovim građevinama. Nije slučajno mimar Sinan najveći projektant i graditelj, u povijesti.