Moja lutanja prugama

Reportaže putnika sa zanimljivih putovanja
Odgovori
Korisnikov avatar
Stanley
Vozovođa
Pridružio se: 10 Feb 2018, 13:59
Kontakt:

Re: Moja lutanja prugama

Post od Stanley »

Delnice i Lokve 2. decembra 2018.

S prijateljima Nenadom, Josipom i Berislavom posjetio sam u nedjelju ''Fantastičnu izložbu željezničkog modelarstva'' u Delnicama. S obzirom da vlakom na duljim relacijama Riječke pruge putuje samo luđak, onaj tko nema drugog izbora i poneki railfan mi smo se uzdali u Medomobil, najnoviju Nenadovu motornu akviziciju marke Renault Grand Scenic. Za putovanje iz Zagreba do odredišta trebalo nam je manje od sat i pol.
S obzirom da nam je dnevni program bio u znaku motanja amo-tamo i skakanja sa jedne na drugu lokaciju izvještaj je uobličen tematski, a ne po vremenskom redoslijedu.

Naša zamjena za željeznicu - Medomobil:

Slika

STANICA DELNICE

Slika

Delnice su međustanica na pruzi M202 Zagreb Glavni kolodvor - Rijeka, na kilometarskom položaju 592+417 i nadmorskoj visini od 733 m/nm. Od susjedne stanice Zalesina u smjeru Zagreba stanica Delnice je udaljena 6 km, a od stanice Lokve u smjeru Rijeke 8,5 km. Najveća dopuštena duljina vlakova na 2. i 3. kolosijeku, ovisno o smjeru vožnje, iznosi 394 i 402 m, a najveća dopuštena brzina kroz stanicu je 75 km/h.

Nadali smo se da ćemo uhvatiti kakav ''živi'' promet iako je bila nedjelja. I nije ispalo loše - dva putnička i tri teretna vlaka u razmaku od nekoliko sati. Ovo je prvi teretnjak:

Slika

Putnički vlak broj 4000 Zagreb - Rijeka:

Slika

Drugi teretnjak:

Slika
Serija 05 je zakon

Korisnikov avatar
Stanley
Vozovođa
Kontakt:

Post od Stanley »

Nekoliko sličica sa delničke stanice:

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika
Serija 05 je zakon

Korisnikov avatar
Stanley
Vozovođa
Kontakt:

Post od Stanley »

Malo otvorene pruge u smjeru Zalesine...

Slika

Slika

... i stanice Delnice:

Slika

Netko je predložio da odemo na izletište Petehovac, na nadmorskoj visini 1035 m/nm. Kažu da se sa njega pruža prekrasan vidik na sve četiri strane. Nažalost, Petehovac je bio u oblaku:

Slika

Slika
Serija 05 je zakon

Korisnikov avatar
Stanley
Vozovođa
Kontakt:

Post od Stanley »

DELNIČKO ADVENTSKO ČUDO

U sklopu manifestacije ''Delnička adventska bajka'' u Radničkom domu je postavljena ''Fantastična izložba'' željezničkog modelarstva. Na prostoru 15x3 metra posložena je pruga s oko 300 modela vlakova u mjerilu H0. Izložbu su postavili Siniša Abramović, Dragutin Staničić, Siniša Dujmović, Goran Princ i Ante Radočaj, a sudjelovao je i modelarski kolega iz Novog Mesta Boštjan Jarc. Autor ideje je inženjer građevine Siniša Abramović iz Delnica, dugogodišnji railfan i modelar. Izložba je privukla veliko zanimanje publike, a najveće gužve su bile u petak i subotu. Mi smo došli u relativno mirnom razdoblju, ali je naišlo i dosta posjetilaca. Organizatori-entuzijasti zaslužuju sve pohvale za ovaj fantastičan doživljaj.

Od izložbe samo nekoliko sličica:

Slika

Slika

Slika

Slika

Zajednička slika u društvu željezničkih modelara. Fotografiju je na Facebooku objavio Siniša Dujmović:

Slika

Od prometnika u Delnicama čuli smo da su u Šoićima dva teretna vlaka koji samo što nisu krenuli i da će se spojiti u Lokvama. Bilo je primamljivo gledati i snimiti taj manevar pa smo se Nenad, Berislav i ja uputili Medomobilom u Lokve. Josipa smo ostavili da uživa u društvu modelara.
Serija 05 je zakon

Korisnikov avatar
Stanley
Vozovođa
Kontakt:

Post od Stanley »

STANICA LOKVE

Slika

Lokve su međustanica na pruzi M202 Zagreb Glavni kolodvor - Rijeka, na kilometarskom položaju 600+991. Od susjedne stanice Delnice u smjeru Zagreba stanica Lokve je udaljena 8,5 km, a od stanice Fužine u smjeru Rijeke 9 km. Najveća dopuštena duljina vlakova na 3. i 4. kolosijeku, ovisno o smjeru vožnje, iznosi 397 i 410 m, a najveća dopuštena brzina kroz stanicu je 70 km/h.

S nadmorskom visinom od 806 m/nm Lokve su najviša stanica na pruzi M202 Zagreb Glavni kolodvor - Rijeka:

Slika

Pogled u smjeru Fužina...

Slika

... i u smjeru Delnica:

Slika

Za teretnjake iz Šoića došli smo prerano pa smo odlučili sâmi manevrirati kroz izvlačni kolosijek:

Slika
Serija 05 je zakon

Korisnikov avatar
Stanley
Vozovođa
Kontakt:

Post od Stanley »

Evo nas na kraju izvlačnjaka:

Slika

Otvorena pruga u smjeru Fužina...

Slika

... i u smjeru stanice Lokve:

Slika

Nekoliko fotografija iz stanice Lokve:

Slika

Slika
Serija 05 je zakon

Korisnikov avatar
Stanley
Vozovođa
Kontakt:

Post od Stanley »

Slika

Slika

Slika

Iako je temperatura bila 7°C vjetar nas je dobro išibao pa smo se ugrijali uz kuhano vino, a život nam je uljepšala ova mlada dama:

Slika

Pozdrav od vašeg izvještača:

Slika

Opširnije:

http://www.zeljeznice.net/forum/index.p ... inca-2018/
Serija 05 je zakon

Korisnikov avatar
Stanley
Vozovođa
Kontakt:

Post od Stanley »

Božičkov muzejski vlak Maribor - Dravograd, 6. decembra 2018.

Prvi dani decembra 2018. bili su ispunjeni intenzivnim railfanovskim aktivnostima. Tek smo se vratili iz Delnica kada je prijatelj Vjekoslav pozvao zagrebačku ekipu na vožnju Božičkovim muzejskim vlakom na relaciji Maribor - Dravograd i obratno. Prijedlog je naravno prihvaćen, tim prije jer se nitko od nas ranije nije vozio tom atraktivnom prugom. U ekipi smo bili petorica – Vjekoslav, Nenad, Berislav, Daco i moja malenkost. Putovali smo Nenadovim automobilom i tako si omogućili elastičnost u kretanju. Bilo je dogovoreno da nas Nenad i Vjekoslav dočekaju u Zaprešiću gdje ćemo se ukrcati u Nenadov auto, a Berislav je u Zagrebu pokupio Dacu i mene.

Nije počelo najbolje - u Stenjevcu nas je zadesio izvanredni događaj pa je Nenad morao doći po nas:

Slika

Vlak je imao polazak tek u 12:55 pa smo imali vremena na pretek. Odlučili smo obaviti uviđaj radova na pruzi Maribor - Šentilj, gdje je u toku kapitalni remont. Fotografije su snimljene u Šentilju:

Slika

Slika

Slika

Slika
Serija 05 je zakon

Korisnikov avatar
Stanley
Vozovođa
Kontakt:

Post od Stanley »

Kako smo imali dovoljno vremena skoknuli smo preko granice u austrijsku pograničnu stanicu Spielfeld-Strass:

Slika

Slika

Zbog zatvora pruge u smjeru Maribora nema teretnih vlakova dok međunarodne brze zamjenjuju autobusi. No zato ima lokalnog putničkog prometa, a naletjeli smo na dizel garniture Graz - Bad Radkersburg i obratno:

Slika

Slika

Slika
Serija 05 je zakon

Korisnikov avatar
Stanley
Vozovođa
Kontakt:

Post od Stanley »

Vraćamo se u Sloveniju, a ovo je zgrada stanice Maribor: