Trieste S. Andrea - Koper (Capodistria) - Poreč (Parenzo)
Re: Trieste Campomarzio (vecchia) - Koper (Capodistria) - Poreč (Parenzo)
Bagni S. Stefano - Levade
- Prikačeni fajlovi
-
- Levade1.jpg (51.17 KiB) Pogledano 2104 puta
Vižinada
- Prikačeni fajlovi
-
- Visinada.jpg (44.36 KiB) Pogledano 2103 puta
Grožnjan
- Prikačeni fajlovi
-
- Grisignana.jpg (130.84 KiB) Pogledano 2102 puta
Stanica Izola
- Prikačeni fajlovi
-
- Isola.1916.jpg (121.22 KiB) Pogledano 2098 puta
Re: Parenzana ili TPC (Trieste – Parenzo - Canfanaro)
Ova tema je bila otvorena pre nego sto su bile postavljene pruge uskog koloseka u Hrvatskoj.mali.paja napisao:Imam 2 pitanja? Zašto se ova uskotračna pruga nalazi na 2 teme? Drugo pitnje je zašto se na ovoj temi gdje sad pišem spominje Kanfanar u zaglavlju. Ova uskotračna pruga nije nikad bila do Kanfanara. Kanfanar je na normalnotračnoj pruzi prema Puli. Nekad je bio odvojni kolodvor za Rovinj dok nije pruga prema tamo ukinuta. Sada je samo međukolodvor prema Puli.
Re: Parenzana ili TPC (Trieste – Parenzo - Canfanaro)
Objašnjenje g.ivanjz mislim da ne stoji. Kad se pojavila tema "Uzane pruge Hrvatske" tema o Parenzani se mogla premestiti ali nije učinjeno.
Rado ću Vam odgovoriti g.mali.paja na ova dva pitanja :
1. Tema o Parenzani se pojavila na "Sstranim prugama...." kad ja nisam bio član ovog foruma. Zašto je stavljeno "Canfanaro", nije mi jasno i to treba brisati i napisati pravi naziv teme.
2. Ne znam koliko ste pratili ovu temu, ali kad se pojavio na forumu g.jaguar, zahtevao je da se ova tema premesti na "Uzane pruge Hrvatske" jer ima više kilometara nego Slovenija. Čekao sam readovanje Moteratora , pa kad ga nije bilo, odgovorio sam u dva navrata :
"Uzana pruga Parenzana ukinuta je 1935.godine. Za vreme svog postojanja uvek je pripadala AU odnosno Italiji." i
"Ja sam hteo naglasiti da su sve ostale uzane pruge koje ovde razmatramo su u izvesnom periodu pripadale , odnosno nalazile se na teritoriji ex-YU."
G.jaguar je imao kontra argument jer se u temi "Uzane pruge Slovenije" pojavile vojne pruge koje i jesu i nisu nikad pripadale YU odnosno Sloveniji. Moje mišljenje je bilo da se tu treba pojaviti pruga Poljcanje-Konjice-Žreče a vojne spustiti na dnu gde su industrijske. Verovatno bi to pravilo problema pa se Moderator odlučio da sve iovo ide u temi o "Uzanim prugama Slovenije"
Pošto nije bilo reakcije Moderatora , g.jaguar je otvorio novu temu o Parenzani u Hrvatskoj i krenuo ispočetka , tako da sad imamo istu temu na dva mesta.
Ja ću ostati pri svom stavu, jer mislim da je logičan, i nastaviću sa postovima vodeći računa da se ne ponavljamo . Na kraju će posetilac steći kompletnu sliku o Parenzani ali sa dva mesta !
Možda će Moderator nešto preduzeti a ja ću u primcipu poštovati njegovu odluku.
Pozdrav !
Rado ću Vam odgovoriti g.mali.paja na ova dva pitanja :
1. Tema o Parenzani se pojavila na "Sstranim prugama...." kad ja nisam bio član ovog foruma. Zašto je stavljeno "Canfanaro", nije mi jasno i to treba brisati i napisati pravi naziv teme.
2. Ne znam koliko ste pratili ovu temu, ali kad se pojavio na forumu g.jaguar, zahtevao je da se ova tema premesti na "Uzane pruge Hrvatske" jer ima više kilometara nego Slovenija. Čekao sam readovanje Moteratora , pa kad ga nije bilo, odgovorio sam u dva navrata :
"Uzana pruga Parenzana ukinuta je 1935.godine. Za vreme svog postojanja uvek je pripadala AU odnosno Italiji." i
"Ja sam hteo naglasiti da su sve ostale uzane pruge koje ovde razmatramo su u izvesnom periodu pripadale , odnosno nalazile se na teritoriji ex-YU."
G.jaguar je imao kontra argument jer se u temi "Uzane pruge Slovenije" pojavile vojne pruge koje i jesu i nisu nikad pripadale YU odnosno Sloveniji. Moje mišljenje je bilo da se tu treba pojaviti pruga Poljcanje-Konjice-Žreče a vojne spustiti na dnu gde su industrijske. Verovatno bi to pravilo problema pa se Moderator odlučio da sve iovo ide u temi o "Uzanim prugama Slovenije"
Pošto nije bilo reakcije Moderatora , g.jaguar je otvorio novu temu o Parenzani u Hrvatskoj i krenuo ispočetka , tako da sad imamo istu temu na dva mesta.

Ja ću ostati pri svom stavu, jer mislim da je logičan, i nastaviću sa postovima vodeći računa da se ne ponavljamo . Na kraju će posetilac steći kompletnu sliku o Parenzani ali sa dva mesta !

Možda će Moderator nešto preduzeti a ja ću u primcipu poštovati njegovu odluku.
Pozdrav !
Re: Parenzana ili TPC Trieste – Capodistria - Parenzo
Ne smeta mi ovo na 2 teme. Mislio sam da je jednostavnije to pratiti na jednoj temi. Činjenica je da je 2/3 pruge bilo na teritoriju današnje Hrvatske. Mislim da se ne bi možda toliko trebali opterećivati povijesti kud je koja pruga išla. I pruga Uskoplje-Zelenika najvećim dijelom je išla kroz Hrvatsku. Meni više odgovara praćenje pruga prema prostoru stvarnog gravitiranja. Pruga prema Dubrovniku je u Hrvatskoj samo nekih nešto više od desetak kilomretara. Slično je i za Ploče. Tamo je pruga oko 25 kilometara u Hrvatskoj. I sad se ulazni signal kolodvora Metković nalazi na teritoriju BiH. Obje te pruge su više za potrebe BiH nego Hrvatske.
Ovo je lokacija Farnei (Farnej). U pozadini (prilog 1) se vidi željeznički most preko rijeke Ospo, kod njenog ušća u Tršćanski zaljev.
Onaj most na ušću Osapske reke, povezuje Istru s "ostatkom Evrope". Muggia je u Istri, Zaule nije.
Prilog 2 je dodat radi lakše orijentacije
Onaj most na ušću Osapske reke, povezuje Istru s "ostatkom Evrope". Muggia je u Istri, Zaule nije.
Prilog 2 je dodat radi lakše orijentacije
- Prikačeni fajlovi
-
- Ušće Osapske reke
- Farnei.jpg (79.67 KiB) Pogledano 2078 puta
-
- Farnei (Farnej)
- Ospo.ponte.jpg (110.45 KiB) Pogledano 2078 puta
Strunjan
- Prikačeni fajlovi
-
- Strunjan1.jpg (159.22 KiB) Pogledano 2147 puta
Buie (Buje)
- Prikačeni fajlovi
-
- Buie8.jpg (74.49 KiB) Pogledano 2147 puta