Pruga uzanog kolosjeka Mostar - Čapljina - Dubrovnik
Re: Pruga uzanog kolosjeka Mostar - Čapljina - Dubrovnik
- Prikačeni fajlovi
-
- MostarPruga.jpg (89.92 KiB) Pogledano 2261 put
Ova zgrada se nalazi uz zgradu gimnazije. Od nje je udaljena 30-40m južnije. Inače je zgrada bila i gimnazija. Kada je gimnazija bila ovdje onda je u zgradi gimnazije ispred bila osnovna škola. Ova zgrada je poslije 1995 obnovljena i u njoj je sada Skupština grada Mostara.
- Prikačeni fajlovi
-
- Dubrovnik1.jpg (89.74 KiB) Pogledano 2238 puta
Vlak je prošao upravo ukrižje Šumet. Vlak ide prema Uskoplju. Slika je negdje u visini ulaznog signala "A".
Pristanište Gruž sa lučkim kolosekom :
- Prikačeni fajlovi
-
- Gruz1.jpg (96.95 KiB) Pogledano 2154 puta
Železnički službenik u stanici Hutovo, snimljen 1921.godine.
Na osnovu ovog propratnog teksta ja nisam mogao zaključiti o kojoj vrsti službenika se radi ? Možda neki nadzornik (čuvar) pruge ?
Moramo pitati g.mali.paja
"BiH846 -- EXTREMELY RARE -- BAHNHOF HUTOVO -- STEMPEL RAVNO -- EISENBAHNER, METIER AUS HUTOVO -- 1921"
Na osnovu ovog propratnog teksta ja nisam mogao zaključiti o kojoj vrsti službenika se radi ? Možda neki nadzornik (čuvar) pruge ?
Moramo pitati g.mali.paja

"BiH846 -- EXTREMELY RARE -- BAHNHOF HUTOVO -- STEMPEL RAVNO -- EISENBAHNER, METIER AUS HUTOVO -- 1921"
- Prikačeni fajlovi
-
- Unrra-10-Dubrovnik.jpg (94.53 KiB) Pogledano 2111 puta
- Prikačeni fajlovi
-
- dmu802-dubrovnik.jpg (232.28 KiB) Pogledano 2077 puta
Za ovu fotografiju zamolio sam mog forumskog prijatelja iz Dubrovnika da mi odredi lokaciju. Ogovorio mi je na sledeći način :
Možda niste znali ali u Dubrobniku je postajala i industrijska pruga. Vodila je od luke Gruž, pa pored rta Kontafig i ložionice do silosa u delu Dubrovnika zvanog Batahovina. Kolosek je išao paralelno ispod glavnog koloseka ka Uskoplju. POložaj lokomotive UNRRA 10 je otprlike označen brojkom " 1 ".
Takođe, malo kasnije u Sustjepanu, se odvajao kolosek od glavnog i vodio ka skladištima benzina "Shell" :