Puga uskog koloseka Zabrežje-Obrenovac-Lajkovac-Valjevo
Re: Puga uskog koloseka Zabrežje-Obrenovac-Lajkovac-Valjevo
Stara razglednica Valjeva iz perioda 1908-10.godine. U to vreme je grad imao oko 8- 9000. stanovnika.
Na fotografiji se lepo vidi zgrada železničke stanice kao i nekoliko značajnih objekata u to vreme.
Za tako mali gradić, svakom je jasno koliki značaj je imao dolazak železnice 1908.godine.
Nabrojaću te objekte - obeleženi su na slici :
1- Kula Nenadovića
2- Kasarna V pešadijskog puka Drinske divizije (srušena posle II sv.rata)
3- Gimnazija
4- Opštinski sud
5- Osnovna škola (danas Muzej)
6- Zelena pijaca
7- Stočna pijaca
8- Reka Kolubara
Na fotografiji se lepo vidi zgrada železničke stanice kao i nekoliko značajnih objekata u to vreme.
Za tako mali gradić, svakom je jasno koliki značaj je imao dolazak železnice 1908.godine.
Nabrojaću te objekte - obeleženi su na slici :
1- Kula Nenadovića
2- Kasarna V pešadijskog puka Drinske divizije (srušena posle II sv.rata)
3- Gimnazija
4- Opštinski sud
5- Osnovna škola (danas Muzej)
6- Zelena pijaca
7- Stočna pijaca
8- Reka Kolubara
Pogled na zgradu železničke stanice Valjevo sa severa - brda Peti Puk.
Velika verovatnoća da je ovo snimljeno pre WW II .
Velika verovatnoća da je ovo snimljeno pre WW II .
Radna akcija posle WW II u blizini Valjeva. Popravlja se donji postroj pruge i čiste kanali.
G.cira-1 je ranije postavio ovu fotografiju sa železničke stanice Valjevo.cira-1 napisao:Iz istog izvora
Odlazak u Vojvodinu,na berbu kukuruza 1945. Aleksandar.
Ja ću je ponoviti i dodati još dve, jer pripadaju istom događaju :
Izvor : Fb Valjevo
Svojevremeno je u lokalnim novinama Valjeva "Napred" g.Milan Tripković objavio ovaj lep članak o dolasku prvog voza u Valjevo.
Inače g.Tripković je nekada bio moj profesor istorije u Ginaziji i ostao mi je u lepom sećanju.
Inače g.Tripković je nekada bio moj profesor istorije u Ginaziji i ostao mi je u lepom sećanju.
Iako za ovu fotografiju piše da je snimljena kod Sarajeva mislim da nije tačno. Na čelu je lajkovačka lokomotiva 85-030 koju smo imali priliku da vidimo več nekoliko puta. Mislim da je ovaj snimak nastao u blizini Lajkovca. Brda iza su Vrapče brdo. Vidi se i crkva u Petki.
http://www.google.com
http://www.google.com
- Prikačeni fajlovi
-
- 85-030.jpg (99.68 KiB) Pogledano 3533 puta
Malo bolja slika a zna se i datum - decembar 1914.godine. Znači WW I.PECELJ napisao:Utovar i istovar robe u Zabrežju na Savi :
Ranije smo videli da je austrougarska vojska uradila uzani kolosek od Boljevca do pristaništa na Savi a da se pretovar vršio u Boljevcima sa normalnog koloseka.
Slično je urađeno i u pristaništu Zabrežje, napravljen je "sistem" za utovar i istovar čitavih teretnih kompozicija uzanog koloseka. Preko Save kompozicije su prevožene specijalnim brodom - trajektom.
Ove dve slikesa pristaništa u Zabrežju su iz oktobra 1915.godine :
Vojnici su se prebacivali preko Save ovakvim brodovima-šlepovim. Fotografija iz decembra 1914.godine.
Slično je urađeno i u pristaništu Zabrežje, napravljen je "sistem" za utovar i istovar čitavih teretnih kompozicija uzanog koloseka. Preko Save kompozicije su prevožene specijalnim brodom - trajektom.
Ove dve slikesa pristaništa u Zabrežju su iz oktobra 1915.godine :
Vojnici su se prebacivali preko Save ovakvim brodovima-šlepovim. Fotografija iz decembra 1914.godine.
85-022 Obrenovac, 1964. Sa Trotskee Travel.
Veselo društvo .........