Puga uskog koloseka Zabrežje-Obrenovac-Lajkovac-Valjevo
Re: Puga uskog koloseka Zabrežje-Obrenovac-Lajkovac-Valjevo
- Prikačeni fajlovi
-
- Zabrezje.jpg (64.71 KiB) Pogledano 2983 puta
Kao što je poznato u predratnom periodu glavna Direkcija za održavanje pruga uzanog kolosek je bila u Sarajevu. Ona je imala 10 Sekcuja na prostorima BiH , Hrvatske i Srbije. U Srbiji su to bile Valjevo , Čačak i Užice. Sekcija u Valjevu je verovatno pokrivala pruge Valjevo-Beograd i Valjevo-Mladenovac.
Posle rata je verovatno došlo do reorganizacije. Da li su i dalje ostale pomenute Sekcije Srbije i gde je bila glavna Direkcija ? Ja se sećam da je u Valjevu u zgradi Sekcije uvek bilo osoblja sve do ukidanje pruga a možda i malo duže.
Mislim da će nam g.sdz361 najbolje odgovoriti na ova pitanja.
Današnji izgled Sekcije u Valjevu (mi smo je obično zvali Direkcija) :
Posle rata je verovatno došlo do reorganizacije. Da li su i dalje ostale pomenute Sekcije Srbije i gde je bila glavna Direkcija ? Ja se sećam da je u Valjevu u zgradi Sekcije uvek bilo osoblja sve do ukidanje pruga a možda i malo duže.
Ova druga slika mi se čini kao da je zgrada smanjena? Ili je možda slikano iz drugog ugla?PECELJ napisao:Kao što je poznato u predratnom periodu glavna Direkcija za održavanje pruga uzanog kolosek je bila u Sarajevu. Ona je imala 10 Sekcuja na prostorima BiH , Hrvatske i Srbije. U Srbiji su to bile Valjevo , Čačak i Užice. Sekcija u Valjevu je verovatno pokrivala pruge Valjevo-Beograd i Valjevo-Mladenovac.
Snimano je iz drugog ugla pa izgleda nekako manja.
Ova fotografija će to demantovati :

Ova fotografija će to demantovati :

Mislim da se na ovoj staroj fotografiji Valjeva u pozadini vidi železnička stanica. G. Pecelj bolje zna.
http://www.google.com
http://www.google.com
- Prikačeni fajlovi
-
- Valjevo1.jpg (60.26 KiB) Pogledano 3324 puta
Tačno tako g.ivanjz. To je današnja ulica Vuka Karadžića. Snimak je iz perioda par godina pred početak II sv.rata.
Na mesto zgrade desno-Narodna gostionica, porodica Pašić je izgradila pred rat hotel "Central" koji i danas postoji. Jedino mu je namena promenjena, sada je tu firma "Lilly" iz Beograda.
Na mesto zgrade desno-Narodna gostionica, porodica Pašić je izgradila pred rat hotel "Central" koji i danas postoji. Jedino mu je namena promenjena, sada je tu firma "Lilly" iz Beograda.
Negde na pruga Valjevo - Lajkovac u WW I. Vide se bolesnici koji čekeju evakuaciju.
Lepo uređen prelaz preko pruge !!!
Izvor : Foto album Arius van Tienhoven, 1912-1915
Lepo uređen prelaz preko pruge !!!
Foto album doktora Ariusa van Tienhovena nalazi se na adresi:
https://www.kb.nl/themas/geschiedenis-e ... -1912-1915
https://www.kb.nl/themas/geschiedenis-e ... -1912-1915
Gužva ispred ulaza u železničku stanicu Valjevu u WW I.
Najverovatnije da je kraj 1914.godine i priprema za povlačenje.
Najverovatnije da je kraj 1914.godine i priprema za povlačenje.
Gužva na železničkoj stanici Valjevo za vreme prvomajskih praznika 1962.godine.
Po senci, negde je oko podneva. Verovatno lokalni voz do Lajkovca a onda sledi presedanje i nastavak putovanja prema Beogradu, Mladenovcu ili Čačku i Uzicu.
Po senci, negde je oko podneva. Verovatno lokalni voz do Lajkovca a onda sledi presedanje i nastavak putovanja prema Beogradu, Mladenovcu ili Čačku i Uzicu.