Beogradski tramvaji
Re: Beogradski tramvaji
Beograd na starum fotografijama i razglednicama - Beograd Stari dvor Okupacija 1915. godine. Ulica Kralja Milana i okupatorski vojnici. Ovu su razglednicu već posebno odštampale okupacione vlasti, čak piše i godina.
E-bay prodaje slajd kola #85 iz 1979. godine:
- Prikačeni fajlovi
-
- s-l1600.jpg (147.8 KiB) Pogledano 554 puta
-
- Ložač
- Pridružio se: 22 Apr 2021, 22:59
- Kontakt:
Čudno veoma, jer imaju i crveni 85, iz 1979 godine objavljen na prodaju pre par meseci, jedino ako nisu dolazili u Beograd više puta u 1979 godini ili ostali nekoliko dana.
Mi ni ne znamo ko je autor tih slajdova i kako su oni dospeli do "Trotskeeja" - možda je u pitanju osoba koja je živela u Beogradu, u Jugoslaviji, pored svih prethodno pobrojanih mogućnosti. Možda je autor zaista uhvatio prelomni trenutak u kom je g.b. 85 "osvežen" (što nije nemoguće, šanse postoje), a možda na jednom od dva slajda nije u pitanju g.b. 85. Pitanje je koliko su brojke čitljive u ovoj rezoluciji (mada ponuđać slajda verovatno jasno vidi cifre).
-
- Ložač
- Kontakt:
Crveni slajd je gotovo sigurno 85 dok na ovom liči kao 86, 88 ali ta stranica nikad nije omanula broj evo koliko ih ja dugo pratim,JŽ 363 napisao: 06 Nov 2022, 22:18 Mi ni ne znamo ko je autor tih slajdova i kako su oni dospeli do "Trotskeeja" - možda je u pitanju osoba koja je živela u Beogradu, u Jugoslaviji, pored svih prethodno pobrojanih mogućnosti. Možda je autor zaista uhvatio prelomni trenutak u kom je g.b. 85 "osvežen" (što nije nemoguće, šanse postoje), a možda na jednom od dva slajda nije u pitanju g.b. 85. Pitanje je koliko su brojke čitljive u ovoj rezoluciji (mada ponuđać slajda verovatno jasno vidi cifre).
Čudno mi je bilo samo kako tako da budu slikani oba baš u 1979.
85 je. Dobro se vidi na sajtu. Pogledajte link u mojoj objavi gore. Mene buni što je leto na obe fotografije. Možda je crveni fotografisan nalo kasnije, ali nekako je to preblizu.
-
- Ložač
- Kontakt:
Mozda su ti ljudi koji su slikali ostali par dana u beogradu ili se vraćali ponovo iz zagreba sarajeva, 1966, 1974, 1979 godine jako puno slajdova je trotskee travel napravio, u jugoslaviji a načeli su da postavljaju i deo iz 1980 godine pa očekujemo možda u budućnosti više na prodaji, neke slajdove znam koje su postavljaji pre više od 6-7 godina ima ih ovde na forumu iz 1979, ali eto desilo se bas da su naišli na prelazni period tramvaja 85 iz zelene u crvenu.
1978 mislim da nisam video do sad fotografiju crvenog tramvaja osim divaga.
1978 mislim da nisam video do sad fotografiju crvenog tramvaja osim divaga.
Drago mi je da se ponovno na internetu skupilo društva za diskusiju o istorijatu tramvaja u Beogradu.
viewtopic.php?p=20449#p20449
Ovo je predratni autobus, verovatno sa Automontažinom (potonja Avtomontaža) karoserijom. Razlog vožnje po pogrešnoj strani opisao je baš @sdz363 ovde:Broken Boveri & Cie napisao: 29 Sep 2022, 09:39 Tramvajska prikolica 12X na liniji 1 tik posle rata sa retkim prizorom predratnih terazija kod raskrsnice sa Bulevarom.
Izvor Facebook
viewtopic.php?p=20449#p20449
Pokojni Dundo/Topčiderac nije to tom pitanju bio u pravu, #201 je imao sopstvena postolja (iz monografije 60. godišnjice GSP-a):Vesa napisao: 30 Sep 2022, 14:43
Što se tiče tramvaja 1 (201), ja sam svojevremeno čuo od jednog poznavaoca tramvaja (koji je odavno upokojen) da je tramvaj 201 napravljen na obrtnom postolju AEG-a 1 stradalom u bombardovanju Beograda. Navodno, sve je moglo da se napravi u zemlji sem obrtnog postolja a nije moglo da se uveze. Pa su mu "budžili" jače motore koje su dovlačili odnekud i pokušavali da to predstave kao građenje novog tramvaja. Navodno, 201 je postao 1 kad je počela proizvodnja "Goša", da bi numeracija "Goša" počela od 201. Navodno, bilo ih je devet (201-209). Po drugom izvoru, postojali su i tramvaj 1 i tramvaj 201. Donekle im se razlikovala karoserija.
Uglavnom, kada se uporede postolja od 201 i AEG-a primetno je da nisu ista, dok postolja 201 i "serijskih" "goša" sliče.
(Pruga do Rakovice je puštena 1948, na Dan Republike, greška je u knjizi).
Plus, ovde se vidi #201 tokom vožnje:
https://youtu.be/R7jMiKAYCys?t=76