Još malo bolja resolucija naslovnice knjige...

wikimedia: https://commons.wikimedia.org/wiki/File ... rmenin.jpg
pozdrav
Darko
železocestnik napisao:za Igor Legaz:
Ako bi potražio na Guglu ovu knjigu, našao bi, da su bila četiri izdanja odnosno reprinti: 1624,1629,1632 i 1645 pa neke možeš i pogledati cijele knjige (download bez plačanja). Ako bi radio na originalu, ne bi ti trebalo da štošta dodatno "dešifruješ".
Svi podaci su na internetnim stranicama.
Knjiga ima 404 stranica, mape i nekoliko slika.
Svugdje je napisan naziv knjige: Voiage de Levant. Dakle nije greška.
Potrebno je znati, da postoji srednji francuski (od 14.-17. stolječa), zbog toga su u knjizi za tebe neki arhaizmi, koje nisi učio, ako si učio moderni francuski.
pozdrav
Darko
odnosnoVoyage de Levant par le Sievr Des-Hayes
inspirirao je kartografa:Voyage de Levant, fait par le commandement du Roy en l'année 1621
Igor Legaz napisao:Jedan poznanik iz Sarajeva mi je prošlog tjedna napisao, da je nakon "stotina i stotina prelistanih dokumenata u Bošnjačkom institutu"), pronašao ovo:
"Dubrovački poklisari Menčetić i Ranjina su 26.06.1673. prešli Drinu preko zapanjujuće dugog mosta, na kojem se nalazi neka stara drvena građevina. Nakon što se pređe most stiže se u jedno mjesto blizu Foče, zvano Brod, gdje su samo kovačke radionice".
Ja sam, ustanovio da se poklisar Ranjina, zvao Marino Ragnina, a nisam još uspio ustanovit ime poklisara Menze (Menčetić).
Ono što je posebno bitno, Menze i Marino Ragnina navode "Brod", što znači da Ami Boué nije slučajno napisao "ciganski zaselak Brot" (pokraj velikog kamenog luka ranijeg mosta), kad je on, 1838. godine, Drinu prešao skelom.
Ami Boué, dakle, nije prvi, koji je Brod nazvao tako, a upitno je, da li su Menze i Marino Ragnina bili prvi koji su zapisali naziv Brod za mjesto na desnoj obali Drine, gdje je bio most.
To mi nije bitno. Važno mi je doći do izvještaja austrijanskih obavještajca, koji su krajem XVIII. st. i početkom XIX. st. "krstarili" Hercegovinom, Bosnom i starom Srbijom, a pogotovo se to odnosi za izvještaje i karte, od 1783. do 1785.železocestnik napisao:za Igor Legaz:
Ona mapa Pierre Du Val-a bila je štampana 1665 u Parizu i prodavala se je kod njega.
Interesantno, da Gallica (koji link za mapu daješ), nezna, kada je bila štampana.
pozdrav
Darko
Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gosta