Beogradski tramvaji
Re: Beogradski tramvaji
Kamo su ove slike nestale?
Ako mislite na slike koje je nedavno postavio sdz361, ne znam ?. Nije koristio proceduru koju ima forum.
Mislim da su bile ove dve od tri :
Pozorišni trg 1920,godine :
Nakon predratno-ratne tematke, napravićemo izlet u 80-e;

Tramvaj T4YUB, g.b. 11 na okretnici "Beko". Prema oznakama se vidi da je saobraćao na liniji 1 do Rakovice, što znači da je fotografija nastala u periodu cca.1982-1984.

I jedna Breda 3 (na liniji 3) kod Mostarske petlje, u vožnji prema centru, verovatno u istom periodu
izvor: https://www.ebay.co.uk/itm/334282674406 ... olid=10050

Tramvaj T4YUB, g.b. 11 na okretnici "Beko". Prema oznakama se vidi da je saobraćao na liniji 1 do Rakovice, što znači da je fotografija nastala u periodu cca.1982-1984.

I jedna Breda 3 (na liniji 3) kod Mostarske petlje, u vožnji prema centru, verovatno u istom periodu
izvor: https://www.ebay.co.uk/itm/334282674406 ... olid=10050
Da li ima još koji Čeh da vozi po Beogradu?
Više ne voze; 20 T4YUB je povučeno iz saobraćaja još 1990. godine. Potom je 2001. stigao jedan T4D iz Halea koji je saobraćao do jeseni 2010. i onda je i on povučen i garažiran.
Čiji su stariji Česi, zagrebački ili beogradski? Ja sam dežurao kad su sa teretnim vlakom po noći iz tadašnje Čehoslovačke dolazili tramvaji u Zagreb. Bilo je to preko Kotoribe, Varaždina i Zaprešića. Znam da je tema o beogradskim tramvajima ali kako to da ne voze više a u Zagrebu voze?
Terazije 1937.godine.
Ujedno data je i lična karata Beograda iz tog vremena.
Ujedno data je i lična karata Beograda iz tog vremena.
Beogradski su nešto stariji, isporučeni su 1972. i 1973. godine.mali.paja napisao: 24 Jan 2022, 23:56 Čiji su stariji Česi, zagrebački ili beogradski? Ja sam dežurao kad su sa teretnim vlakom po noći iz tadašnje Čehoslovačke dolazili tramvaji u Zagreb. Bilo je to preko Kotoribe, Varaždina i Zaprešića. Znam da je tema o beogradskim tramvajima ali kako to da ne voze više a u Zagrebu voze?
Razlog njihovog preranog povlačenja je posledica tipizacije tramvajskog voznog parka koju je GSB sprovodio između 1980-1990. godine. U tom periodu je nabavljeno 200 tramvaja KT4 koji su do kraja decenije zamenili sve dotadašnje tipove tramvaja. Među poslednjima su povučeni upravo Bikovi i Česi, koji su u tom trenutku radili tek između 16 i 19 godina.
Možda nisam objektivan ali mi se čini da je u Zagrebu bolje održavanje tramvaja i pruga? Doduše nisam bio u Beogradu dugo. Negdje krajem dvijetisućitih sam se vozio tramvajem i usporedba bi bila od tada. Bio sam par godina kasnije negdje oko 2010. ali se nisam tada vozio tramvajem.