Nakon što sam našao kartu Mostara iz 1942. u vrlo dobroj rezoluciji, te uspoređujući je sa shemom kolosijeka kolodvora Mostar, očigledno je da se kolosijek za rudokop odvajao iz kolodvora.Igor Legaz napisao:Prema karti Mostara, koju je izradio Miroslav Losse, proizlazi da su do 1942. godine, kolodvorski kolodvori bili od današnjeg Španskog trga do raskršća, gdje je današnji hotel "Ero".mali.paja napisao:Kolosijek za RMU Mostar nije se odvajao sa glavne pruge nego iz kolodvora
Gledajući tu kartu, pruga, koja je 1942. godine prolazila kroz današnji "Centar 2", nije bila unutar tadašnje kolodvorske zone.
Moguće je da se nakon WW2 kolodvorska zona proširila na sjever, preko ulice stara bolnica - Carinski most (na područje današnjeg "Centar 2") ili je kolosijeku za rudokop, početak pomaknut južno od ulice: stara bolnica - Carinski most.
Naprosto, na istoj karti slabe rezolucije, nisam mogao pročitati, da je Miroslav Loose napisao "Ložiona". Loose nije ucrtao kolosijeke na lokaciji današnjeg "Centar 2", ali jest "ložionu" i već po tome je bilo jasno da se kolosijek za rudukop ("ugljenik") odvajao iz kolodvora. Nažalost, ranija rezolucija iste karteje bila tako očajna, da se nisu mogle dešifrirat oznake i nazivi. Loose je nacrtao i "Drehscheibe" (ili, kako u Hercegovini kažu: "trešajba").
Zato sam se potrudio doći do iste karte u boljoj rezoluciji (što mi je uspjelo), a iz istog razloga mi je trebale i shema kolodvora.
Sad je sve vrlo jasno.
Uspoređujući shemu s kartom, uočavam i jedan kolosijek koji je išao prema staroj ledari (tu negdje blizu, prema pričanju starih Mostaraca, je "Dobrila držala cirkus").