Pruga uzanog kolosjeka Sarajevo-Mostar
Re: Pruga uzanog kolosjeka Sarajevo-Mostar
- Prikačeni fajlovi
-
- lukac1.jpg (302.5 KiB) Pogledano 2211 puta
Želznička stanica Mostar početkom 30-tih godina :
- Prikačeni fajlovi
-
- KonjicStanica.jpg (209.78 KiB) Pogledano 2161 put
Potpuna greška,ova kompozicija došla je iz pravca Mostara.ivanjz napisao:Ova kompozicija dolazi iz pravca Sarajeva.PECELJ napisao:Detalj sa žel.stanice Jablanica. Na čelu kompozicije brzog voza Dubrovnik-Sarajevo lokomotive 83-138 i 73-018.
Izvor : A.Horn-Uzane pruge YU
gile.jablanica
ove konstatacije su popuno netačnePECELJ napisao:PECELJ napisao:Početkom 50-tih počinje da se gradi akumulaciono jezero i brana na Neretvi u blizini Jablanice . Mislim da je završena 1955.godine.
Zbog ove izgradnje dolazi do izmene-pomeranja trase pruge Konjic-Mostar i do premeštanja i izgradnje nove stanice Jablanica.
Pored toga morao se pored starog izgraditi još jedan most(betonski) preko Neretve pre stanice Jablanica.
Ovde su napravljene 2 greške, pa je pravilno :
- Nova žel.stanica Jablanica je napravljena-pomerena još 193-i neke godine a ne 1954.g.
- 1954.godine nije pravljen novi betonski most već je iskorišćen postojeći drumski.
nova željeznička stanica je napravljena oko 1955.g,a mosta je pravljen uporedo sa gradnjom strojare he jablanica početkom pedesetih i služio je sve do 1966.g za drumski i željeznički saobračaj
ekrem napisao:Potpuna greška,ova kompozicija došla je iz pravca Mostara.ivanjz napisao:Ova kompozicija dolazi iz pravca Sarajeva.PECELJ napisao:Detalj sa žel.stanice Jablanica. Na čelu kompozicije brzog voza Dubrovnik-Sarajevo lokomotive 83-138 i 73-018.
Izvor : A.Horn-Uzane pruge YU
gile.jablanica
Na strani 8 ove teme bilo je diskusije oko slike g.A.Horna koju sam postavio.
Na kraju smo zajednički došli (g.ivanjz i g.mali.paja ) do zaključka da kompozija dolazi iz pravca Dubrovnika, odnosno Mostara, kako sam tvrdio a kako i Vi zaključujete.
U svakom slučaju hvala g.Ekreme.
ekrem napisao:PECELJ napisao:PECELJ napisao:Početkom 50-tih počinje da se gradi akumulaciono jezero i brana na Neretvi u blizini Jablanice . Mislim da je završena 1955.godine.
Zbog ove izgradnje dolazi do izmene-pomeranja trase pruge Konjic-Mostar i do premeštanja i izgradnje nove stanice Jablanica.
Pored toga morao se pored starog izgraditi još jedan most(betonski) preko Neretve pre stanice Jablanica.
Ovde su napravljene 2 greške, pa je pravilno :
- Nova žel.stanica Jablanica je napravljena-pomerena još 193-i neke godine a ne 1954.g.
- 1954.godine nije pravljen novi betonski most već je iskorišćen postojeći drumski.
ove konstatacije su popuno netačne
nova željeznička stanica je napravljena oko 1955.g,a mosta je pravljen uporedo sa gradnjom strojare he jablanica početkom pedesetih i služio je sve do 1966.g za drumski i željeznički saobračaj
I oko stare i nove žel.stanice Jablanica se i na ovom forumu dosta pisalo, diskutovalo i poprilično lutalo.
Slično je bilo i na hrvatskom forumu, sve dok g.milan_s nije ispravio svoje mape na osnovu novih saznanja.
Mislim da smo na kraju došli do sličnog zaključka koji i Vi navodite.
Srdačan pozdrav !
Pozdrav za g. Ekrema. Dobro nam došao na forum!
- Prikačeni fajlovi
-
- mosta33.jpg (131.71 KiB) Pogledano 2126 puta
Železnička stanica Mostar na početku svog korišćenja :

Izvor : mostarski sajt

Izvor : mostarski sajt