Rijeka je Glogošnica (lijeva pritoka Neretve). U blizini je i selo Glogošnica. Viadukt je i danas u dobrom stanju i koristi se, ali je donji dio stubova potopljen akumulacijskim jezerom "Grabovica", koje je uništilo predivan kanjon.PECELJ napisao:Kameni železnički most preko reke Drine u blizini stanice i planine Prenj:
Pruga uzanog kolosjeka Sarajevo-Mostar
-
- Direktor železnice
- Pridružio se: 17 Maj 2018, 17:01
- Kontakt:
Re: Pruga uzanog kolosjeka Sarajevo-Mostar
Tačno tako g.Igore ! Tek na detaljnijim kartama se pominje reka Glpgošnica.
- Prikačeni fajlovi
-
- Penj.jpg (211.37 KiB) Pogledano 4350 puta
-
- Direktor železnice
- Kontakt:
Ispravno sam identificirao!
Nema sumnje, to je "Mlin" , a han je, vjerojatno: "Čiča".
Naziv, zapravo, nije toliko važan. Bitno je da sam pravilno identificirao lokaciju gdje su Geiger i Lebret zamislili da bude stanica normalnotračne pruge: Dvor na Uni - Sarajevo - Kosovska Mitrovica.
Jan Rośkiewicz je na karti BiH (koja je objavljena 1868.), napisao: "H. Malin".Igor Legaz napisao:Najteže mi je bilo odrediti lokaciju stanice, koju su u Längenprofil, Geiger i Lebret, označili kao "Malin". Ta stanica je zamišljena da bude, na (oko) 500 m.n.v.
Međutim, sličnog toponima (hidronima), nema pokraj rijeke Lepenice.
Moje tumačenje je: Mlin, zato jer blizu "kote 505" ima mlinova na Lepenici, tu je most preko rijeke, kao i džamija, a na karti nije napisan određen naziv lokacije.
Ta lokacija je logičan izbor za stanicu vlaka, pogotovo jer se nalazi "na pola puta" između (zamišljene) stanice "Kiseljak" i (zamišljene) stanice "Ravnić".
Nema sumnje, to je "Mlin" , a han je, vjerojatno: "Čiča".
Naziv, zapravo, nije toliko važan. Bitno je da sam pravilno identificirao lokaciju gdje su Geiger i Lebret zamislili da bude stanica normalnotračne pruge: Dvor na Uni - Sarajevo - Kosovska Mitrovica.
- Prikačeni fajlovi
-
- IMG-d2d41f192b6d4437d8a0c91567dd74cb-V.jpg (239.41 KiB) Pogledano 4346 puta
-
- 2019-05-13 14.52.39.jpg (233 KiB) Pogledano 4346 puta
-
- Direktor železnice
- Kontakt:
Lokaciji "Ravnić" sa karte s kraja XIX. st., odgovaraju lokacije "Ravnice", odnosno "Ravan", na karti iz 1977.Igor Legaz napisao:Geiger i Lebret su osmislili stanicu na vododjelnici između rijeke Lepenica i rijeke Žujevina. Tu stanicu su označili: "Ravin".
Ja sam pripadajuću lokaciju identificirao kao: Ravnić, a nalazi se jugozapadno od Kobiljače ("Kobila Glava").
Geiger i Lebret su, svakako, negdje kod Kobiljače, zamislili svladat vododjelnicu između Lepenice i Žujevine. Sve mi "govori" da su oni, zapisavši "Ravin", mislili na selo Rakovica, koje je Rośkiewicz označio.
Možda su imali ideju da se probije tunel Azapovići - Rakovica, na nadmorskoj visini od (oko 530 m), uz stanicu Rakovica ("Ravin")?
- Prikačeni fajlovi
-
- IMG-6abdfbb9e8dd3e669dfc7b2478e9710e-V.jpg (215.09 KiB) Pogledano 4784 puta
-
- IMG-7ce6ffa42682f2c6bdb63a37f0e3104b-V.jpg (242.03 KiB) Pogledano 4784 puta
-
- IMG-06b1a3585276e8ded8b1eb7f75fa25c9-V.jpg (236.97 KiB) Pogledano 4784 puta
Kompozicija putničkog voza se približava Sarajevu. Verovatno lokalni voz iz pravca Ilidže ?
- Prikačeni fajlovi
-
- Voz za Sarajevo..jpg (171.93 KiB) Pogledano 4745 puta
- Prikačeni fajlovi
-
- Lukac.jpg (159.97 KiB) Pogledano 4718 puta
- Prikačeni fajlovi
-
- 83-161-Jablanica.jpg (229.3 KiB) Pogledano 4671 put
- Prikačeni fajlovi
-
- 83-139-Hadzici.jpg (186.58 KiB) Pogledano 4634 puta
Dolazak Franje Josipa u zeleznicku stanica u Mostaru 1910. godine.
Da, g. mali paja je u pravu. Kako sada radim uglavnom sve preko mobilnog imao sam nekih problema da je skinem pa je sada prilazem. Nije nekog kvaliteta.
Da, g. mali paja je u pravu. Kako sada radim uglavnom sve preko mobilnog imao sam nekih problema da je skinem pa je sada prilazem. Nije nekog kvaliteta.
- Prikačeni fajlovi
-
- Mostarsta.jpg (92.87 KiB) Pogledano 4503 puta
Nema slike?