Pruga Skopje - Ohrid - Struga - Tasmarunista
Re: Pruga Skopje - Ohrid - Struga - Tasmarunista
Detalj sa pruge Gostivar - Ohrid . Snimak iz 1965.godine.
Izvor : sajt Džona Filipsa
Izvor : sajt Džona Filipsa
- Prikačeni fajlovi
-
- ohridvoz1.jpg (228.1 KiB) Pogledano 4109 puta
Železnička stanica Gostivar 1965.godine. Mašinovođa podmazuje i vrši servis lokomotive pred sledeću vožnju.
Izvor : zvor : sajt Džona Filipsa
Izvor : zvor : sajt Džona Filipsa
- Prikačeni fajlovi
-
- struga.jpg (49.59 KiB) Pogledano 4036 puta
- Prikačeni fajlovi
-
- loko2.jpg (63.57 KiB) Pogledano 4024 puta
Igore! Hajde ti nama lijepo sad objasni kome si ovoliko veliki tekst na albanskom stavio?
Nakon što sam ja napisao ...
... napisana je ovakva zamjerkaJaguar napisao:
Dionica Kičevo - Ohrid, uskotračne pruge (600 mm) Skopje - Gostivar - Kičevo - Podmolje - Ohrid/Tašmaruništa, nikad nije građena kao vojna, pogotovo ne kao šumska.
Na toj dionici, prijevoj Preseka je na 1079 mnv
Nikako ne mogu shvatiti, što sam to pogrešno, neprecizno ili nejasno napisao, pa da je trebalo intervenirati zamjerkom?!PECELJ napisao:
I još jedna zamerka za g. Jaguara: U Makedoniji je 1916.godine izgrađena vojna (dekoviljska) pruga u dužini od 163 km od GENERAL ZOSTOV (danas: Gjorce Petrov) - Tetovo - Gostivar - Kicevo - Malinovac (?) a ne od Skoplja do Ohrida.
To se odnosilo na ono što ste napisali na strani 58 u okviru teme "Sarajevo-Višegrad-Vardište" :
Jaguar napisao: ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Znam, ni Preseka nije bila najvisočija u Makedoniji, ali sam je izabrao baš zato da ne bude šumska pruga, poput Steinbeis-Bahn, a također, da ne bude na dionici Skopje - Ohrid, koja je prethodno bila vojna.
Preseku sam odabrao samo kao jedan kontraprimjer, u odnosu na ono, što je pok. prof. Mojsije Đerković napisao.
Inače, Mlinište nije bila najvisočija. Prema podacima, koje ja imam, to bi bio Bukovik (dionica Gostivar - Kičevo), na 1180 mnv.
Tako je. Od cijele pruge Skopje - Ohrid, ja sam odabrao dionicu koja prethodno nije bila vojna.
Dionica Kičevo - Ohrid prethodno nije bila vojna i baš zato sam tu dionicu odabrao.
Na primjer, dionica Tetovo - Gostivar prethodno jest bila vojna.
Opet pitam, što sam to neprecizno napisao ili odabrao, pa da je trebalo nešto zamjeriti?
Dionica Kičevo - Ohrid prethodno nije bila vojna i baš zato sam tu dionicu odabrao.
Na primjer, dionica Tetovo - Gostivar prethodno jest bila vojna.
Opet pitam, što sam to neprecizno napisao ili odabrao, pa da je trebalo nešto zamjeriti?
Da skratim polemiku u vezi eventualne nejasnoće.
Taj "Malinovac" iza kojega ste stavili upitnik, u Makedoniji ne postoji, ali između Kičeva i Preseka, postoji Malkoec, međutim dionica Kičevo - Malkoec nije bila dovršena u vrijeme prvog svjetskog rata (nije bila u voznom stanju) jer su radovi prekinuti zbog proboja fronta.
Taj "Malinovac" iza kojega ste stavili upitnik, u Makedoniji ne postoji, ali između Kičeva i Preseka, postoji Malkoec, međutim dionica Kičevo - Malkoec nije bila dovršena u vrijeme prvog svjetskog rata (nije bila u voznom stanju) jer su radovi prekinuti zbog proboja fronta.