Na uskim prugama Sarajevo-Dubrovnik i kroz Herceg Novi

Zanimljivi filmski materijali vezani za železnice
barac
Kondukter
Poruke: 57
Pridružen: 02 Apr 2012, 09:12
Kontakt:

Na uskim prugama Sarajevo-Dubrovnik i kroz Herceg Novi

Porukaod barac » 06 Feb 2019, 18:24

Dva amaterska filma iz moje kolekcije, koja je u julu 1966. godine snimio nepoznati njemački turista na "kodahrom II" 8 mm filmskoj traci (svježe digitalizovana u Njemačkoj)...

Putovanje uskom prugom Sarajevo-Dubrovnik, kroz kanjon Neretve i iznad Popovog Polja:

https://www.youtube.com/watch?v=Tx0VyMX6eHs

Nekoliko kadrova željezničkih kompozicija na 760 mm pruzi kroz Herceg Novi:

https://www.youtube.com/watch?v=69ecbeKQPMA

mali.paja
Direktor železnice
Poruke: 1405
Pridružen: 09 Jul 2012, 11:38
Kontakt:

Re: Na uskim prugama Sarajevo-Dubrovnik i kroz Herceg Novi

Porukaod mali.paja » 07 Feb 2019, 01:05

Prvi filmić je počeo od prije nego se prelazi poznati most u Jablanici srušen za snimanja filma Bitka na Neretvi pa do prelaza mosta na Aleksin Hanu, i iza toga je malo još iza tog mosta. Vlak je prema Mostaru i vuče ga lokomotiva Đakuša serije 83. To je sve negdje do 1.35 min. Ostatak je kroz Popovo polje. Ne vidi se lokomotiva a pretpostavljam da je serije 85.
Kad sam spomenuo most u Jablanici i film možda niste znali ovo? Sama scena rušenja u filmu nije uspjela, a most je srušen stvarno. Za potrebe filma rađena je maketa i rušenje u filmskom studiju u Pragu i ta scena je u filmu.
Drugi filmić je između Zelenike i Herceg Novog. Ona scena sa autobusom prije rampe je malo prije kolodvora Zelenika. Interesantan je teretni vlak sa lokomotivom serije 83 na čelu i potiska sa istom serijom lokomotive. Dole bi za takav vlak sa takvim rasporedom lokomotiva kazali da ide u dva (ne sata). Ako bi pak bile 2 lokomotive na čelu bez potiska onda bi kazali da ide u duplo. Sa 2 lokomotive na čelu i potiskom na kraju bi rekli ide u tri.

barac
Kondukter
Poruke: 57
Pridružen: 02 Apr 2012, 09:12
Kontakt:

Re: Na uskim prugama Sarajevo-Dubrovnik i kroz Herceg Novi

Porukaod barac » 07 Feb 2019, 08:01

Hvala, mali.paja, na svim ovim pojašnjenjima... Mi, nešto mlađi (u četrdesetim i pedesetim), od tebe baš možemo mnogo toga naučiti...

mali.paja
Direktor železnice
Poruke: 1405
Pridružen: 09 Jul 2012, 11:38
Kontakt:

Re: Na uskim prugama Sarajevo-Dubrovnik i kroz Herceg Novi

Porukaod mali.paja » 07 Feb 2019, 16:52

barac piše:Hvala, mali.paja, na svim ovim pojašnjenjima... Mi, nešto mlađi (u četrdesetim i pedesetim), od tebe baš možemo mnogo toga naučiti...

Odmah poviše rampe u Zelenici o kojoj sam pisao je bila željeznička zgrada. Imala je samo 1 kat. Na katu i prizemlju su bila po 4 stana. Na slici bi bilo sad lijevo naš stan koji je gledao na prugu. Desno do našeg stana je bio stan šefa zeleničke ložionice Nikole Malovrazića. Preko puta nas je bio stan od jednog vlakovođe/vozovođe. Ne sjećam se imena ali znam da mu se žena zvala Sena. Moja mama je pravila dobre kolače i nije joj to bilo teško. Sena bi došla mojoj mami i pitala: Kato! Imaš li kakav recept za kolače? I moja mam joj da. A ona u svaki, ama baš svki kolač bi stavila kavu. Pita je moja mama: Pa što si kavu stavila, to nije po receptu? Sena: PO mom receptu ide kakva u taj kolač. Da nastavim tko je još stanovao. Preko puta šefa ložionice je stanovao Crnogorac, mašinovođa Gojko Mračević. Imao je sina i kćer. Sin je bio u Kotoru živio i igrao je vatrepolo.
U prizemlju se ne sjećam imena ljudi koji su živjeli. Uglavnom sigurno su dvojica bili kondukteri. ako ne i sva 4. Možda je u 1 stanu bio netko tko je radio na stanici možda blagajnik ili magaziner? Jedino što se sjećam sina od jednog konduktera koji se zvao Srećko. Malo je bio stariji od mene. Zajedno bi išli u školu u Kute. Ja sam se vratio u Mostar a za tog Srećka sam kasnije načuo da je u pubertetu psihički obolio.
Napisao sam da je mašinovođa Gojko bio Crnogorac. Zašto to navodim. Ne samo taj Gojko nego i puno drugih je znalo u neki dan u tjednu žuriti poslije posla kući. Mojim roditeljima je to bilo čudno. Pa kud bježite? Žurimo kući jer na radiju u neko "x" vrijeme sviraju gusle.

mali.paja
Direktor železnice
Poruke: 1405
Pridružen: 09 Jul 2012, 11:38
Kontakt:

Re: Na uskim prugama Sarajevo-Dubrovnik i kroz Herceg Novi

Porukaod mali.paja » 08 Feb 2019, 16:35

Možda neki znaju a mislim da većina ne. Posljednji Predsjednik SIV-a u Jugoslaviji je bio Ante Marković. Roditelji su bili iz Konjica. Otac je za vrijeme WW II bio šef ložionice Zelenika. Poslije je bio šef ložionice Dubrovnik. Sestra od Ante Markovića je bila udata z jednog prometnika iz Dubrovnika. On je bio na zamjenama od Jablanice do Zelenike. Kasnije je bio šef kolodvora u Dubrovniku.


Povratak na “Železnica na filmu i televiziji”

Ko je na vezi

Korisnika pregleda ovaj forum: Nema registrovanih korisnika i 1 gost

cron