Banjalučki vozovi

Zanimljivi filmski materijali vezani za železnice
barac
Kondukter
Poruke: 57
Pridružen: 02 Apr 2012, 09:12
Kontakt:

Banjalučki vozovi

Porukaod barac » 19 Jan 2018, 18:53

Sve do kraja šezdesetih godina prošlog vijeka željezničke kompozicije su ulazile u strogi centar Banje Luke. Ovi kadrovi banjolučkog foto- i kino-amatera Ljubinka Bate Smoljanovića, načinjeni na 8mm filmskoj traci u januaru 1963. godine, su podsjećanje na te slavne dane...

https://www.youtube.com/watch?v=QvtftAe2Vts

mali.paja
Direktor železnice
Poruke: 1407
Pridružen: 09 Jul 2012, 11:38
Kontakt:

Re: Banjalučki vozovi

Porukaod mali.paja » 19 Jan 2018, 21:51

barac piše:Sve do kraja šezdesetih godina prošlog vijeka željezničke kompozicije su ulazile u strogi centar Banje Luke. Ovi kadrovi banjolučkog foto- i kino-amatera Ljubinka Bate Smoljanovića, načinjeni na 8mm filmskoj traci u januaru 1963. godine, su podsjećanje na te slavne dane...

https://www.youtube.com/watch?v=QvtftAe2Vts

Tko bi znao zašto serija 22 gura onu putničku garnituru?

barac
Kondukter
Poruke: 57
Pridružen: 02 Apr 2012, 09:12
Kontakt:

Re: Banjalučki vozovi

Porukaod barac » 20 Jan 2018, 10:54

Tih šezdesetih godina glavna banjolučka željeznička stanica bila je u predgrađu, dok su samo putnički vozovi (i izuzetno rijetko, teretni, da dostave robu) dolazili u centar grada da pokupe putnike. Pretpostavljam da je ova lokomotiva dovukla voz iz predgrađa u centar, pokupila putnike i onda odgurala kompoziciju u predgrađe, a odatle nastavila "kljunom" ka Doboju (ili Sarajevu) ili je kompoziciju predala drugoj lokomotivi, koja je okrenuta "kljunom" odvukla voz ka Prijedoru (Dobrljinu, Zagrebu)...

cvijic
Vozovođa
Poruke: 267
Pridružen: 31 Mar 2012, 16:56
Kontakt:

Re: Banjalučki vozovi

Porukaod cvijic » 20 Jan 2018, 20:47

U st.Banja Luka predgradje je bila lozionica i tu bi se formirale garniture putnickih vozova.Voz koji je isao za Doboj lokomotiva bi dovukla iz Predgradja do centra i iz centra se vracala kao gurani voz od centra do Predgradja i odatle normalno dalje za Doboj.Kod vozova za pravac Prijedor-Sunja je islo obratno.Lokomotiva dogura voz od Predgradja do Centra i iz centra s lokomotivom napred ide za Predgradje i dalje Prijedor-Sunja.Teretne vagone prazne i tovarene za potrebe stanice u Centru gurala je i odvalacila do Predgradja manevarka kao manevarski sastav.

mali.paja
Direktor železnice
Poruke: 1407
Pridružen: 09 Jul 2012, 11:38
Kontakt:

Re: Banjalučki vozovi

Porukaod mali.paja » 21 Jan 2018, 00:46

Malo mi je čudno da bi putnički vlak bio gurani. Nisam primjetio konduktera ili vlakovođu da daju kakve signale. Po snimci bih rekao da je vlak dosta brzo išao kod guranja. Trebalo bi možda negdje potražiti KVR i PTU (STU) za tu prugu i vidjeti da li je bilo predviđeno guranje putničkih vlakova. Isto mi je malo čudno da u stanici ne bi bile 2 skretnice da lokomotiva može otići okolo.
Znam da je putnički iz Z.Mosta za Zagreb sa lokomotivom po dolazu na Glavni kolodvor priman na VD kolosijeke. Lokomotiva bi se otkopčala i otišla okolo na drugi kraj garniture. Isti vlak po dolazu u Z.Most je po KVR priman u teretnu stanicu (skretao prema Mariboru), odmah je potom bio guran u putnički dio sa putnicima. Kondukter se obavezno vozio na čelu te gurane garniture i davao signale strojovođi. Samo ovo guranje je bilo jako kratko, možda samo dvjestotinjak metara. Ovo u B.L. mi je bilo dosta dugačko za gurati?
Za one koji nisu željezničari i čitaju ove skraćenica napisat ću objašnjenja:
KVR-Knjižica voznog reda
PTU- u Hrvatskoj: Prometno transportne upute. PTN- u Sloveniji: Prometno transportno navodilo. STU-ostatak JŽ-a: Saobraćajno transportne upute.
KDK- Kondukter
VV- Vlakovođa ili vozovođa.
SV- u Hrvatskoj i Sloveniji strojovođa. MV- u ostatku JŽ-a mašinovođa.
Sve te skraćenice koje sam nabrojao su se pisale velikim slovom.

cvijic
Vozovođa
Poruke: 267
Pridružen: 31 Mar 2012, 16:56
Kontakt:

Re: Banjalučki vozovi

Porukaod cvijic » 22 Jan 2018, 06:30

Probaj potraziti Vozni red,gledao sam ga davno bili su upisani kao gurani.Film je dosta star i pomalo ubrzan pa izgleda da ide brzo.a na celu garniture tesko primjetiti ima li koga od vlakopratnje.


Povratak na “Železnica na filmu i televiziji”

Ko je na vezi

Korisnika pregleda ovaj forum: Nema registrovanih korisnika i 1 gost