Price sa uskog koloseka

Zanimljive priče sa motivima uskog koloseka

Urednik: mitra

MomoR
Desetar pruge
Poruke: 10
Pridružen: 17 Sep 2013, 18:53
Kontakt:

Price sa uskog koloseka

Porukaod MomoR » 25 Okt 2013, 17:57

OVU PRICU SAM CUO OD MOG DEDE VOJE, KOJI JE 20-TIH GODINA PROSLOG VEKA SLUZBOVAO U BRADINI KAO SUMAR Prica je sledeca;Gradi se pruga SARAJEVO-MOSTAR, upravo u Bradini. Tu se kao preduzimac-liferant nalazio i neki Pavelic.Boravio je u Bradini sa suprugom koja je bila u drugom stanju i u Bradini se i porodila.Rodio se dacak Ante.Prosle su godine, domacin kuce u kojoj se rodio Ante, sagradio novu kucu, a staru, u kojoj je rodjen Ante-pretvorio u stalu. Odrastao mali Ante, postao poglavnik u NDH i pronese se glas da namerava da poseti rodni kraj. Onaj domacin cuvsi za ovo odmah se dade u preuredjivanje stale u stambeni objekat, jer kako da pokaze poglavniku da je rodjen u stali!Stalu je sredio ali uzalud-poglavnik nikad ne dodje da vidi svoj rodni kraj.

mali.paja
Direktor železnice
Poruke: 1407
Pridružen: 09 Jul 2012, 11:38
Kontakt:

Re: Price sa uskog koloseka

Porukaod mali.paja » 26 Okt 2013, 01:06

MomoR piše:OVU PRICU SAM CUO OD MOG DEDE VOJE, KOJI JE 20-TIH GODINA PROSLOG VEKA SLUZBOVAO U BRADINI KAO SUMAR Prica je sledeca;Gradi se pruga SARAJEVO-MOSTAR, upravo u Bradini. Tu se kao preduzimac-liferant nalazio i neki Pavelic.Boravio je u Bradini sa suprugom koja je bila u drugom stanju i u Bradini se i porodila.Rodio se dacak Ante.Prosle su godine, domacin kuce u kojoj se rodio Ante, sagradio novu kucu, a staru, u kojoj je rodjen Ante-pretvorio u stalu. Odrastao mali Ante, postao poglavnik u NDH i pronese se glas da namerava da poseti rodni kraj. Onaj domacin cuvsi za ovo odmah se dade u preuredjivanje stale u stambeni objekat, jer kako da pokaze poglavniku da je rodjen u stali!Stalu je sredio ali uzalud-poglavnik nikad ne dodje da vidi svoj rodni kraj.

Pavelići su doselili iz Like u Bradinu. Otac nije bio nikakav liferant nego je radio kao šumar.

MomoR
Desetar pruge
Poruke: 10
Pridružen: 17 Sep 2013, 18:53
Kontakt:

Re: Price sa uskog koloseka

Porukaod MomoR » 29 Dec 2013, 22:07

Zar (dveni)pragovi ne rastu u sumi? :) :) :) :)

Korisnikov grb
Stanley
Vozovođa
Poruke: 250
Pridružen: 10 Feb 2018, 13:59
Mesto: Zagreb
Kontakt:

Re: Price sa uskog koloseka

Porukaod Stanley » 19 Okt 2018, 13:54

Nisam htio otvarati novu temu pa ću kratak osvrt staviti ovdje.
Danas je mali.paja upriličio susret s Andrijom Dokom (92), nekadašnjim strojovođom ŽTP Sarajevo. Andrija je bio strojovođa na uskotračnim prugama BiH s domicilom u Zelenici i Sarajevu, a vozio je lokomotive na prugama Sarajevo - Dubrovnik, Uskoplje - Zelenika, Sarajevo - Višegrad - Užice i Ustiprača - Foča. Kasnije je prešao na pruge normalnog kolosijeka i vozio je najprije parne lokomotive, a zatim dizelke serija 642, 661 i 662 te na kraju elektre serije 441.
Unatoč poodmaklih godina Andrija se sjeća brojnih detalja iz svoje karijere željezničara, vlakova koje je vozio, relacija na kojima su prometovali i službenih mjesta. Između ostalog bio je određen za vuču posljednjeg vlaka na uskotračnoj pruzi Sarajevo - Ploče s lokomotivom 85-041, ali ga je u posljednji trenutak zamijenio strojovođa Ivan Tenšek.
Vjerujem da će mali.paja još ponešto dodati ovoj pričici.

Mali.paja i Andrija Doko:

Slika

Cijelo društvo na kavi (gospodin drugi slijeva je Andrijin susjed):

Slika
Serija 05 je zakon


Povratak na “Priče sa uskog koloseka”

Ko je na vezi

Korisnika pregleda ovaj forum: Nema registrovanih korisnika i 1 gost

cron