Poštanske marke sa motivima železnice Ex Yu

Stare razglednice, fotografije, stanice, dokumenta...

Urednik: alend

sencica

Poštanske marke sa motivima železnice Ex Yu

Porukaod sencica » 17 Sep 2012, 22:39

Na raznim sajtovima sam nailazio na poštanske marke sa železničkim motivima.
Pomislio sam da bi bilo lepo da ih sakupimo na jednom mestu.

Pa da krenemo.

sencica

Re: Poštanske marke sa motivima železnice

Porukaod sencica » 19 Sep 2012, 10:25

A uz dve gore prikazane marke izdat je i koverat.

Slika

Štampa je izdavanje ovih maraka propratila tekstom koji je objavljen 15.09.2009. u dnevnom listu Politika.

U čast srpske železnice

Obeležavajući 125 godina železnice u Srbiji, Pošta Srbije pustila je u opticaj prigodnu poštansku seriju od dve marke nominale 22 i 46 dinara. Promocija maraka u organizaciji JP PTT saobraćaja „Srbija”, JP „Železnice Srbije” i „Jugomarke” biće održana danas u prostorijama Upravne zgrade „Železnica Srbije”.
Prvu zvaničnu ideju za gradnju železničke pruge dao je Miloš Obrenović još 1837. godine. O tome svedoči članak „Gvozdeni put i paravoz” „Serbskog narodnog lista” iz Pešte. Aleksandar Karađorđević je 1851. godine od Porte u Istanbulu tražio odobrenje za izgradnju pruge. Shvatajući važnost pruge ,Turci su pozvali geometre iz Engleske da odrede trasu. Kada je Aleksandar Karađorđević doznao za to toliko se razbesneo pa je geometre proterao.
Srbija se potom okrenula Austrougarskoj, od koje je dobila podršku za izgradnju pruge Beograd–Niš. Međutim, srpsko-turski rat odložio je dalje pripreme. Na Berlinskom kongresu 1878. godine, na kojem je Srbija dobila potpunu nezavisnost, doneta je odluka o izgradnji železnice koja će preko Srbije i Bugarske povezivati Evropu sa Turskom i Bliskim istokom. Na osnovu ove odluke i na insistiranje Austrougarske juna 1880. godine Srbija je zaključila ugovor o izgradnji pruge od Beograda do Niša, sa krakom do Vranja. Nakon dobijanja povoljnih kredita radovi su počeli 15. jula 1881. godine, kada je knez Milan Obrenović nedaleko od današnje „Gazele” udarcem srebrnim budakom označio početak izgradnje srpskih železnica.
Prvi voz, ukrašen cvećem i srpskim trobojkama, iz Beograda ka Nišu krenuo je 4. septembra 1884. godine. Pored velikog broja građana, ovom događaju prisustvovali su gosti iz Beča, Budimpešte i Pariza. Prva redovna kompozicija sa putnicima krenula je 15. septembra i taj datum je zvaničan početak železničkog saobraćaja u Srbiji. Dužina pruge bila je 243,5 kilometara i imala je 23 stanice.
Tom prilikom puštena je u upotrebu i zgrada železničke stanice u Beogradu, koja je po planovima arhitekte Dragutina Milutinovića urađena u duhu klasične arhitekture na nasutom prostoru nekadašnje „Bare Venecije”. Vrata stanice su se završavala u obliku polukruga iznad koga je u gvožđu, rimskim brojevima, ispisana godina kada je sagrađena stanica. Stanica je bila bombardovana u oba svetska rata. Zgrada niške železničke stanice, sagrađena kad i pruga, tokom anglo-američkog bombardovanja 1944. godine bila je tako oštećena da nije bila moguća obnova.
Inače, prva pruga na teritoriji današnje Srbije povezivala je Belu Crkvu sa delom Banata koji se danas nalazi u Rumuniji i puštena je u upotrebu avgusta 1854. godine.
Na marki nominale 22 dinara motivi su prva parna lokomotiva železnice Srbije tip CS 1, grb „Srpske državne železnice” iz 19. veka, i u pozadini zgrada beogradske železničke stanice. Na marki nominale 46 dinara prikazana je elektrolokomotiva serije JŽ 441, grb JP „Železnice Srbije”, a u pozadini zgrada niške železničke stanice. Na koverti prvog dana prikazana je geografska karta pruge Beograd–Niš sa lokalnim stanicama i red vožnje prvog svečanog voza iz Beograda. Umetničku obradu maraka i koverta uradila je Nadežda Skočajić, dizajner, a stručnu saradnju pružio je inženjer Slobodan Rosić.
Marke su štampane tehnikom višebojnog ofseta u Zavodu za izradu novčanica u tabačićima od po 10 maraka i u tiražu 528.000 komada marke od 22 dinara i 128.000 marke od 46 dinara. Na dan emitovanja serije Pošta Srbije pustila je u opticaj i prigodan koverat prvog dana sa prigodnim žigom pošte 11101 Beograd.


Bora Stanković

sencica

Re: Poštanske marke sa motivima železnice

Porukaod sencica » 19 Sep 2012, 11:26

U čast istog jubileja izdat je koverat sa posebnim žigom i markicom.

Slika

Što je bilo propraćeno i tekstom.

125 godina Orijent ekspresa

Orijent ekspres jedan je od najslavnijih vozova u istoriji željeznice. Saobraćao je na liniji Pariz-Istanbup. Bio je i ostao sinonim za luksuzno putovanje vozom. Prvobitna ruta je otvorena 4. oktobra 1883. godine na liniji Pariz-Đurđu (Rumunija) odakle su se putnici trajektom prebacivali preko Dunava do bugarskog grada Ruse, a dalje su drugim vozom nastavljali put do Istanbula. 1885. godine otvorena je ruta preko Beča i Beograda do Niša, a od Niša se putovalo kočijom do Plovdiva, pa dalje do Istanbula opet vozom.
Vrhunac Orijent ekspresa bio je četrdesetih godina dvadesetog vijeka. Put do Istanbula je vodio preko tri paralelne trase: Orijent ekspres, Simplon Orijent ekspres i Arlberg Orijent ekspres. U to vrijeme Orijent ekspres je dobio reputaciju komfornog i luksuznog voza. Pored vagona za spavanje voz je sadržavao i vagone za ručavanje koji su bili poznati po odličnoj hrani i specijalitetima. Sve što je simbolizovalo buržoaziju, plemstvo, poslovne ljude i diplomatiju moglo se naći u vozu Orijent ekspres. Legendarni Orijent ekspres je postao glavni protagonista mnogihpopularnihfilmova i romana.
Zadnji voz Orijent ekspresa je krenuo za Istanbul 19. maja 1977. godine. Međutim, od 1982. go,. zahvaljujući entuzijastima i osjećaju za biznis jedne privatne firme, i danas je moguće osjetiti čar luksuza i nagraditi svoje nepce vrhunskim specijalitetima koji se nude u originalnim vagonima na putovanju Orijent ekspresom na liniji London-Beč za 1800 €.

sencica

Re: Poštanske marke sa motivima železnice

Porukaod sencica » 20 Sep 2012, 08:05

2009.godine Pošta Republike Srpske izdala je seriju poštanskih maraka pod nazivom "Lokomotive uskog kolosjeka u Republici Srpskoj".

Prva u seriji je lokomotiva JŽ 83-057

Slika

sencica

Re: Poštanske marke sa motivima železnice

Porukaod sencica » 20 Sep 2012, 08:08

Druga marka u istoj seriji je lokomotiva UNRRA.

Slika

sencica

Re: Poštanske marke sa motivima železnice

Porukaod sencica » 20 Sep 2012, 08:13

Treća marka u seriji je lokomotiva RAMA.

Slika

sencica

Re: Poštanske marke sa motivima železnice

Porukaod sencica » 20 Sep 2012, 08:19

I četvrta marka u seriji je lokomotiva ŠKODA 1937.

Slika

Korisnikov grb
ivanjz
Uber minister
Poruke: 5698
Pridružen: 30 Mar 2012, 11:18
Kontakt:

Re: Poštanske marke sa motivima železnice

Porukaod ivanjz » 20 Sep 2012, 12:50

Marke izdate od Crnogorske pošte povodom 100 godina prve crnogorske železnice(Bar-Virpazar).

Slika

http://www.google.com

Korisnikov grb
ivanjz
Uber minister
Poruke: 5698
Pridružen: 30 Mar 2012, 11:18
Kontakt:

Re: Poštanske marke sa motivima železnice

Porukaod ivanjz » 20 Sep 2012, 12:59

Poštanske marke izdate povodom otvaranja pruge Beograd - Bar.

Slika

http://www.google.com

Korisnikov grb
ivanjz
Uber minister
Poruke: 5698
Pridružen: 30 Mar 2012, 11:18
Kontakt:

Re: Poštanske marke sa motivima železnice

Porukaod ivanjz » 20 Sep 2012, 13:23

Poštanske marke BiH sa motivima lokomotiva(serija 55 i 83).

Slika

http://www.google.com


Povratak na “Razglednice, fotografije sa motivima železnica, železničke stanice”

Ko je na vezi

Korisnika pregleda ovaj forum: Nema registrovanih korisnika i 2 gosta