Dokumentarni film o izgradnji pruge Valjevo-Loznica

Zanimljivi filmski materijali vezani za železnice
Ivana88
Pružni radnik
Poruke: 3
Pridružen: 03 Maj 2016, 22:18
Mesto: Valjevo
Kontakt:

Dokumentarni film o izgradnji pruge Valjevo-Loznica

Porukaod Ivana88 » 04 Maj 2016, 19:49

Pozdrav svima!

Autor sam dokumentarnog filma o izgradnji pruge Valjevo-Loznica pod nazivom "Sto godina iščekivanja", nova sam na forumu i veliki ljubitelj železnice.
Već 2 godine proučavam istoriju gradjenja ove pruge koju često nazivaju "ratna" jer su njenu izgradnju svaki put omeli ratovi. Film sam u potpunosti snimila, imam 33 sagovornika u filmu i trenutno sam u procesu montaže. Imam puuunoooo fotografija, dokumentacije i snimaka koji su vezani za ovu prugu, i za prugu Tuzla-Zvornik koja je, da tako kažem, sastavni deo ove pruge, kao dela južne magistrale. Okačiću sve na forum, Jaga foto je već započeo temu vezanu za ovu prugu.
Student sam na Master studijama novinarstva na Fakultetu političkih nauka u Beogradu i ovaj film će biti moj master rad.

Nadam se da mi možete pomoći oko nekih stvari sa kojima se mučim kako bih film privela kraju. Priča o samoj izgradnji ove pruge počinje 1886. godine i celu istorijsku priču ću otkucati po završetku filma (da ne gubim sigurne gledaoce unapred :) ) Za vreme okupacije u Prvom svetskom ratu postojala je pruga najužeg koloseka (industrijska, privredna pruga) koju je najpre srpska vojska sagradila za svoje potrebe, a kasnije ju je austrougarska vojska dovršila i išla je od Valjeva do Kamenice. U vagončićima (koji izgledaju kao rudarski) su se i stanovnici posle povlačenja vojske jedno vreme prevozili. Ukoliko neko ima footgrafije ovakvih vagončića sa putnicima, vojskom, stokom... bila bih mu zahvalna da ih okači. Nešto sam pronašla na sajtu Državnog arhiva Austrije i mislim da ćete, ukoliko ga niste otrili, biti oduševljeni šta sve možete naći vezano za železnicu. Evo linka- http://www.archivinformationssystems.at/suchinfo.aspx .

Takodje, ukoliko neko ima stare železničke karte, i to bi mi bilo od pomoći. One koje imam mogu postaviti.
Ukoliko neko zna nešto o ovoj pruzi, možda tu informaciju nemam- neka podeli.
Imala bih još puno toga da dodam i pitam, ali da za početak ne bude previše pa da me ne izbacite :)
Ukoliko je neko raspoložen i misli da bi mi mogao pomoći, uputiti me na nekoga, neka mi se obrati i na mail- ivanicak88@gmail.com.

Hvala vam i čujemo se!

Korisnikov grb
PECELJ
Uber minister
Poruke: 5069
Pridružen: 01 Apr 2012, 18:47
Kontakt:

Re: Dokumentarni film o izgradnji pruge Valjevo-Loznica

Porukaod PECELJ » 05 Maj 2016, 11:23

Ne znam koliko ste pratili naš forum ali na str.6 i 7 podteme Valjevo-lajkovac-Obrenovac-Zabrežje je pisano o dekoviljskoj vojnoj pruzi Valjevo-Kamenica.
Ta pruga (600mm) je bila privremenog karaktera i nema toliko zajedničkog sa planiranom i donekle građenom prugom (760mm) Valjevo-Loznica, koja nikad nije završena.

Pozdrav !

Ivana88
Pružni radnik
Poruke: 3
Pridružen: 03 Maj 2016, 22:18
Mesto: Valjevo
Kontakt:

Re: Dokumentarni film o izgradnji pruge Valjevo-Loznica

Porukaod Ivana88 » 06 Maj 2016, 09:08

Uglavnom sam ceo forum pregledala, pročitala sam tekst o ovoj pruzi, ali sam sada obratila pažnju da je naglašeno da u Vojnom muzeju postoje fotografije ove pruge. Već sam saradjivala sa njima, ali mi je promaklo da im se i za to obratim. A evo fotografije ove pruge sa pomenutog sajta u prilogu.

Hvala i pozdrav!
Prilozi
Valjevo-Kamenica.jpg
Industrijska pruga Valjevo-Kamenica
Valjevo-Kamenica.jpg (37.31 KiB) Pregledano 776 puta

Ivana88
Pružni radnik
Poruke: 3
Pridružen: 03 Maj 2016, 22:18
Mesto: Valjevo
Kontakt:

Re: Dokumentarni film o izgradnji pruge Valjevo-Loznica

Porukaod Ivana88 » 07 Maj 2017, 13:27

Pozdrav svima! Dokumentarni film o izgradnji pruge Valjevo-Loznica "Sto godina iščekivanja" biće prikazan 9. maja 2017. u 19h u Dvorani Kulturnog centra Beograda u okviru srpskog takmičarskog programa Beldocs festivala. Cena ulaznice je 250 dinara.
Pozivam vas da dodjete!
Prilozi
beldocs naslovna.jpg
beldocs naslovna.jpg (32.3 KiB) Pregledano 435 puta


Povratak na “Železnica na filmu i televiziji”

Ko je na vezi

Korisnika pregleda ovaj forum: Nema registrovanih korisnika i 1 gost