Pruga uskog koloseka Beograd-Čukarica-Obrenovac
Re: Pruga uskog koloseka Beograd-Čukarica-Obrenovac
1884.godina-prva privremena železnička stanica Beograd :
Izgrađena je nova zgrada žel.stanice Beograd (u pozadini, pored Pošte, se vidi i stara):
1928. godine, otvaranjem pruge Beograd-Obrenovac, na peronu je izgrađen prvi levi kolosek za polazak i odlazak vozova uzanog koloseka : Zbog povećanog prometa izgrađen je još jedan levi kolosek. Na slici je lokomotiva serije 84 na čelu kompozicije :
1928. godine, otvaranjem pruge Beograd-Obrenovac, na peronu je izgrađen prvi levi kolosek za polazak i odlazak vozova uzanog koloseka : Zbog povećanog prometa izgrađen je još jedan levi kolosek. Na slici je lokomotiva serije 84 na čelu kompozicije :
To se lepše vidi na sledećim slikama :
Grafik "stanice-vreme" za putničke vozove na relaciji Beograd-Sarajevo i obratno :
Zahvaljum g. CIRI-1 na predhodnoj dopuni.
Mislim da su sve predhodne slike iz stanice Beograd sa ugašenog foruma www.zovspozega......
Mislim da su sve predhodne slike iz stanice Beograd sa ugašenog foruma www.zovspozega......
Grafički prikaz trase pruge Beograd (Beograd Sava)- Sarajevo :
-nastaviće se-
-nastaviće se-
-nastavak-
-nastaviće se-Re: Pruga uskog koloseka Beograd-Čukarica-Obrenovac
Red vožnje iz predratnog perioda :
Zanimljivo je pogledati kolono 2 ovog reda vožnje. U pitanju je motorni voz DMU801 koji npr. razdaljinu od BGD do Lajkovca prelazi za 1,5 h sa prosečnom brzinom od preko 50 km/h.
To danas, posle 80 godina, ne može da ostvari BEOVOZ na istoj relaciji
Do Sarajeva mu je bilo potrebno 9,5 h a do Dubrovnika 16,5 h ( oko 750 km). Znači izvrsnih oko 45 km/h.
Mislim da je saobraćao do početka rata a posle rata je izgubio značaj izgradnjom pruge Šamac-Sarajevo i bržom vezom iz BGD.
Zanimljivo je pogledati kolono 2 ovog reda vožnje. U pitanju je motorni voz DMU801 koji npr. razdaljinu od BGD do Lajkovca prelazi za 1,5 h sa prosečnom brzinom od preko 50 km/h.
To danas, posle 80 godina, ne može da ostvari BEOVOZ na istoj relaciji
Do Sarajeva mu je bilo potrebno 9,5 h a do Dubrovnika 16,5 h ( oko 750 km). Znači izvrsnih oko 45 km/h.
Mislim da je saobraćao do početka rata a posle rata je izgubio značaj izgradnjom pruge Šamac-Sarajevo i bržom vezom iz BGD.